Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Forældet syn på kvinder vinder frem

Lad os nu lade det svage, skrøbelige og sexforsagende kvindebillede blive i historiebøgerne, hvor det hører til. Unge kvinder er stærke og fornuftige – de fortjener vores respekt, og de fortjener en fri seksualitet.

Amalie Lyhne. Fold sammen
Læs mere

Voldtægtsgrænseland, sexvideoer, sjofle gymnasiefester og sexisme i nattelivet. I øjeblikket kører der en hel del parallelle debatter, som alle har med køn, sex og moral at gøre.

Holdningerne er naturligvis talrige, men under det hele titter en bekymrende tendens frem: Det stadigt tydeligere billede af den unge kvinde som sart, svag og skrøbelig – og af natur ærbar, med mindre hun er blevet forledt. Hun har en tilbageholdende og særlig fin seksualitet, som andre skal beskytte for hende. Selv er hun ikke i stand til det.

Det er som bekendt et kvindebillede, som vi lykkeligvis efterlod i 50erne. Særligt efter kvindefrigørelsen har vi her i Danmark insisteret på, at kvinder er akkurat lige så stærke som mænd, og at vi kvinder både kan, vil og bør være herre over vores egen seksualitet. Faderen, der vogter datterens dyd, er et fortidslevn uden berettigelse.

Alligevel bliver den sarte og ærbare kvinde for tiden manet frem igen i den offentlige debat. Det sker med variationer over følgende argument – i diskussioner, hvor man af gode grunde ikke kender de involverede personligt: »Dét kan ingen ung kvinde da have lyst til – hun er blevet presset til det! Vi må gøre noget, vi må beskytte vores piger.«

Måske er det et led i en ny form for puritanisme, som breder sig til flere dele af livet. Måske er det den nye teknologi, som ændrer vilkårene for samvær og forvirrer os. Måske er det bare verden, som i disse år virker særligt skræmmende – og som får nogle til at reagere med tilbageskuende anspændthed.

Mange har for eksempel en urovækkende fornemmelse af nutidens ungdom som særlig vild, grænsesøgende og skruppelløs. Men fakta er, at de unge opfører sig stadigt pænere med hensyn til alkohol og stoffer, ligesom den seksuelle debutalder har ligget bomstille i de sidste 50 år – og faktisk ser ud til at være stigende.

For 30 år siden blev der helt sikkert også eksperimenteret i teenagernes senge – der var bare ikke nogen telefoner til at forevige det.

For 30 år siden var der også enfoldige mænd, som uden held forsøgte at score kvinden i baren ved at placere en uvelkommen hånd på hendes røv – der var bare ingen, der opfattede det som en stor krænkelse.

For 30 år siden var der også unge kvinder med lyst til grænseoverskridende sexoplevelser – de fik bare lov til at være sådan, uden at blive gjort til ofre.

Da rødstrømperne kæmpede for kvinders ret til at blive set som stærke mennesker med en stærk seksualitet, var der som bekendt bekymrede modrøster. Hvad skulle det ikke ende med? Hvad med sexchikane og voldtægter?

Og jo, frihed har da bestemt en pris. Det er klart, at du sikrer din datter allerbedst imod uønsket gramsen, ubehagelige oplevelser og voldtægt ved at spærre hende inde på pigeværelset og aldrig nogensinde lade hende bevæge sig ud på egen hånd.

Men så berøver du hende jo også livet.

Og du glemmer, at den ærbare unge kvinde aldrig har eksisteret. Engang tvang man pigerne til at lade som om, til at spille rollen. Det gør man stadig i mange indvandrermiljøer.

Lad os nu lade det svage, skrøbelige og sexforsagende kvindebillede blive i historiebøgerne, hvor det hører til. Unge kvinder er stærke og fornuftige – de fortjener vores respekt, og de fortjener en fri seksualitet.