Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Folketinget er ikke en debatklub

»Det er problematisk for demokratiet og ledelsen af landet, at en så stor andel af Folketingets mandater går til partier, der ikke ønsker at træffe de endelige beslutninger.«

27DEBPERNILLEROSENKRANTZ-TH.jpg
Pernille Rosenkrantz-Theil Fold sammen
Læs mere

Folketinget er ikke en debatklub. Partierne i Folketinget laver lovgivning, og partierne i regeringen leder landet på baggrund af den lovgivning. Folketinget er den lovgivende magt og regeringen den udøvende.

Det handler om den politiske magt til at lede landet og vores fællesskab. Det er den magt, der kæmpes om, når der er folketingsvalg. Det er altså ikke en debatklub, men en ledelse, hvor vi, politikerne, kan ændre livet – på godt og ondt – for millioner af mennesker, os alle sammen.

Som politikere tager vi – og skal tage – mange debatter. Det er en del af demokratiet, at vi fremlægger vores politik og står på mål for vores beslutninger. Debatten er derfor vigtig, men politik handler først og fremmest om at træffe beslutninger for samfundet.

Desværre er der en stribe partier, som hellere vil debattere end træffe beslutninger. Det mest opsigtsvækkende eksempel er Dansk Folkeparti. Dansk Folkeparti er større end regeringspartiet Venstre, men DF sagde nej tak til regeringsmagten og muligheden for at lede landet.

Nu har partiet så genbekræftet det nej tak ved at sige, at DF gerne vil i regering efter et valg. Hvorfor ikke nu, fristes man til at spørge.

Det er uklart, hvorfor Dansk Folkeparti vægrer sig. For Dansk Folkeparti ville kunne have afværget for eksempel omprioriteringsbidraget og kontanthjælpsloftet, hvis partiet havde sagt ja til regeringsmagten. I stedet er de endt med at støtte det, selv om DF var imod før valget.

Det undrer mig. Hvorfor lader de sig overhovedet vælge? Hvad er det, de vil? Debattere? Kritisere dem, der træffer beslutninger? Ja, medgivet, det er de gode til – altså at debattere og kritisere, men det er vel ikke derfor, de stiller op til Folketinget?

Dansk Folkeparti er ikke det eneste »debatparti«. Andre eksempler er Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten og Alternativet. Tilsammen har de over 70 mandater.

Det er problematisk for demokratiet og ledelsen af landet, at en så stor andel af Folketingets mandater går til partier, der ikke ønsker at træffe de endelige beslutninger. Fordi hvad så? Hvad sker der, når så mange mandater ikke vil være den ledelse, de er valgt til at være? Eller vil gå på kompromis og acceptere den præmis, at landet skal ledes med det flertal, der nu engang er valgt af befolkningen?

Konsekvensen er, at det bliver meget svært at lede landet, og vi kommer til at hoppe hovedløst fra tue til tue. Fra det ene beslutningsforslag om en enkeltsag til det næste. Sammenhængen og balancen mellem forskellige samfundsinteresser og -hensyn bliver en saga blot.

Det er efter min mening et alvorligt sygdomstegn ved vores demokrati og fællesskab, når et stort antal partier ikke ønsker at træffe beslutninger for landets udvikling, men alene ønsker at debattere. Folketinget er ikke en debatklub.