Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Folkeskolens succes skal da ikke være en hemmelighed

Københavns Kommune reklamerer for lokale folkeskoler i hovedstaden. Men skal en kommune annoncere for egne velfærdsydelser? Ja, mener børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S), nej, mener partiformand og folketingsmedlem Alex Vanopslagh (LA).

»Der står intet sted på plakaterne, at forældrene nu skal skrive deres børn op til folkeskolen. De skal skrive deres børn op til skole, men om de vælger privatskole, hjemmeskoling eller folkeskole er helt op til dem selv,« skriver Jesper Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Dette er en del af en Pro et Contra. Du kan læse folketingsmedlem og partileder Alex Vanopslagh (LA) argumentere for det modsatte synspunkt her.

Som borgmester for de københavnske folkeskoler er jeg helt grundlæggende stolt over det, vi kan tilbyde de mere end 6.000 skoleparate børn. Vi har 70 folkeskoler spredt over hele byen, så alle har en skole i nærområdet. Vi har dygtige lærere, ledere og skolepædagoger.

Siden 2010 er der investeret næsten ti mia. kr. i at bygge nye skoler og renovere de eksisterende, og i løbet af de kommende år bygger vi en håndfuld nye skoler og fortsætter renoveringerne. Ikke alle steder går det så hurtigt, som vi gerne vil, men der er udarbejdet en plan og sat penge af til at renovere hver eneste skole i byen, der har behov for det.

Næsten tre ud af fire børn i byen vælger folkeskolen, så de mere end 40.000 skolebørn kan med rette sige, at de går i folkets skole i den aller bredeste forstand og i højeste kvalitet. I København rykker vi elevernes faglige resultater og i 2019 var afgangseksamenerne 7,4 i København, mens resten af landet lå på 7,3.

Det synes jeg, er værd at være stolt af, og derfor er jeg også undrende over, at den mest liberale del af det borgerlige Danmark nu harcelerer over, at vi fra kommunens side slår på tromme for folkeskolen i disse uger, hvor forældrene skal skrive deres børn op til skolestart næste år.

Jesper Christensen Fold sammen
Læs mere

Vi har med folkeskolen et rigtig godt produkt, og det fortæller vi med tre små videoer på de sociale medier og med plakater på de standere, vi har adgang til i byrummet, og selvfølgelig også med plakater på skoler og dagtilbud. Det har i alt kostet godt 200.000, og det er i min bog penge, som er godt givet ud for at slå et slag for det kæmpe arbejde, der bliver gjort på vores skoler. Og ja – det er vores skoler. Fordi vi alle er med til at betale over skatten. Fordi vi alle sammen bruger eller har brugt dem på et eller andet tidspunkt i vores liv. Og fordi en god folkeskole er fundamentet for vores fællesskab. Det er her, vi mødes på tværs af alle skel, og hvor vi sikrer, at alle børn får mulighed for at dygtiggøre sig, så de kan få en uddannelse og senere et job.

Og længere er den sådan set ikke, for der står intet sted på plakaterne, at forældrene nu skal skrive deres børn op til folkeskolen. De skal skrive deres børn op til skole, men om de vælger privatskole, hjemmeskoling eller folkeskole er helt op til dem selv. Den enkelte familie skal selv beslutte, hvad der passer bedst, og her vælger nogle måske en skole, hvor der er et religiøst grundlag. Det kan også være det kreative eller måske familietraditionen, der afgør valget. Nogle børn har særlige forudsætninger, som også betyder meget for skolevalget. Alt sammen vigtige overvejelser, som familierne selv må gøre sig.

Mit job som politiker og som ansvarlig borgmester for området er at sørge for, at folkeskolen er så godt et tilbud som muligt for så mange som muligt. Og jeg synes ikke, det skal være en hemmelighed.

Dette er en del af en Pro et Contra. Du kan læse folketingsmedlem og partileder Alex Vanopslagh (LA) argumentere for det modsatte synspunkt her.