Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

FOA – gå forrest i stedet for at sabotere den digitale trans-formation

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velfærdssvindlerne vil slå til igen,« skriver FOA-lederne Dennis Kristensen og Karen Stæhr i kronikken 2. maj. De forudser, at digitaliserede forretningskoncepter som Airbn og Uber vil brede sig til f.eks. velfærdsområder som ældrepleje og sundhed, så en borger via en app kan bestille ekstra rengøring eller pleje. Jeg er meget enig i forudsigelsen, men jeg er komplet uenig i, at det skulle være uforeneligt med den danske velfærdsmodel. FOA smider barnet ud med badevandet, hvis de sætter Ubers dybt problematiske mangel på skattebetaling lig med enhver app eller deleøkonomisk platform.

Hvorfor anerkender FOA ikke det logiske og enkle i at forbinde borgere og leverandører med en app? I stedet for at opfordre politikerne til at være klar til at lovgive for at sikre status quo i velfærdsområderne, kunne vi her i landet vise den øvrige verden, hvordan teknologien kan bruges både bæredygtigt og samfundsmæssigt ansvarligt. Vi kunne eksportere den konceptudvikling. Fremfor at tordne løs mod digitale forretningskoncepter, burde vi da i stedet gå forrest. Hvem siger, at vores offentlige service ikke skulle kunne trække på digitale modeller? Og mon ikke både medarbejdere og borgere ude i frontlinjen ville sætte pris på at få en hurtig og personlig måde at være i kontakt med hinanden på?

Uber er historien om på kort tid at mobilisere flere hundredtusinde kunder og flere tusinde chauffører, og den viser, hvilken kraft og hvilket potentiale de digitale og app-baserede forretningsmodeller kan have. Tænk hvis det f.eks. var en forebyggende sundhedsapp fra regionerne, som kunne vise den slags opbakning fra befolkningen på to år. Derfor skal vi omfavne denne teknologi og ikke forsøge at bremse den, og FOA burde nærmest gå forrest her. Det bedste forsvar mod en fremmed, uetisk og samfundsmæssigt uansvarlig brug af den digitale platform er da, at vi udvikler den selv. Så kære FOA, læg presset på Sophie Løhde og den offentlige sektor om at gå forrest med at appificere de store velfærdsområder. Vis os, at velfærdsservice i offentligt regi kan drives med høj kvalitet, stor fleksibilitet og rumme et innovativt digitalt element.

Danskerne – især unge, men også ældre – tager lynhurtigt det ene digitale koncept til sig efter det andet. Mit gæt er, at mange offentligt ansatte er flittige brugere af digitale platforme, fordi det både er hurtigt og fleksibelt. Den hurtige og fleksible måde at kommunikere mellem borgere og plejere burde stilmæssigt ligge i fin forlængelse af den meningsfulde opgave, man har, når man hjælper andre mennesker. Det er jo samspillet mellem velfærdsmodtagere og velfærds-leverandører, som vi kan gøre bedre ved hel eller delvis brug af digitale modeller.

Kom ind i kampen, FOA, og lad være med blot at sabotere. Med den indstilling overlader I det til udlandet at definere, hvordan velfærdsservice skal se ud i morgendagens digitale modeller.