Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Flosklerne står i kø

Hvis du er med i en gruppe, der kan træffe beslutninger, skal du pege på, »at du sidder i maskinrummet«. Hvis en opgave er let at løse, skal du konstatere at løsningen er »lavpraktisk«.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: asaf eliason
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anvendelsen af floskler tager til. Ordbogen definerer floskler som »ordskvalder«, og det lyder rammende. Så, hvis du har ambitioner om at blive medlem af de meningsdannende grupper, gør du klogt i, at bruge nedenstående sprogbrug

1. Hvis du er med i en gruppe, der kan træffe beslutninger, skal du pege på, »at du sidder i maskinrummet«.

2. Det kan tilsyneladende ikke længere lade sig gøre blot at træffe en aftale, du skal sige »at aftalen skal forhandles på plads«.

3. Hvis et overskud vokser, kan du ikke fastslå dette i et klart sprog. Du skal pege på, at overskuddet »vækster«. Det lyder ganske vist mest som en gevækst, men det må du leve med.

4. Hvis du ønsker at drøfte et emne, kan du ikke bare foreslå det – emnet skal først »italesættes« (vor herre bevares). At bruge vendingen »adressere«, gør ikke sagen meget bedre.

5. Før i tiden var det muligt at levere et oplæg til et mål, nu kræver det tilsyneladende en »assist«.

6. Hvis en opgave er let at løse, skal du konstatere at løsningen er »lavpraktisk«.

7. Hvis en fremførelse ønskes rost, skal du sige: »Giv ham/hende en hånd« eller bedre »en stor hånd« – det er ganske vist en tåbelig floskel, idet vedkommende normalt har to hænder i forvejen!

Nu ville det være naivt at tro, at et enkel indlæg kan ændre verden, men heldigvis er der ofte indlæg i Berlingske der peger på de floskler. Måske det så vil lykkes at få ram på floskel nummer 1: »Fremadrettet.« Hvis et sådan ordskvalder bliver en del af sproget, bliver det en pine at høre på – og svært at overhøre.