Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Flere skældsord – mindre debat

»Vi bliver klogere af at lytte til modparten. Også selv om vi synes, at modparten tager fejl.«

Jesper Beinov Chef for Lederkollegiet, Opinions- og Navneredaktør Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At strid er en del af demokratiet, er en gammel nyhed. At debatten lige i øjeblikket er højrøstet, kan en blind føle med sin stok. Men selv om en kontant debat fremmer tankens klarhed, tegner forskellene op og dermed fører til bedre argumenter, så går det altså galt, hvis den helt basale respekt for modparten mangler. Med den hadefulde tone, der findes, ikke mindst på sociale medier, er det indlysende, hvorfor nogle selv trækker stikket og melder sig ud af debatten.

For mig at se vinder debatten både på klar tale og ved en respekt for modstanderens ret til at mene noget andet. Men vi oplever herhjemme en sådan dæmonisering af modstanderne i denne tid, at der må sættes fokus på hele dette fænomen. Berlingske bringer f.eks. i disse dage en serie om, hvad status er for den demokratiske samtale. Det sker under overskriften »Jeg kan ikke høre hvad du siger, når du råber så højt«.

»Tror politikerne selv på det, de siger?«

Mit ærinde i denne klumme er ikke at skyde mod højre eller venstre, men på dem, der bevidst saboterer den offentlige samtale, og som forurener debatten med skældsord, svinagtigheder og andre smæderier.

Vi bliver klogere af at lytte til modparten. Også selv om vi synes, at modparten tager fejl. Men indimellem oplever de fleste af os en sprække i vores synspunkter, et godt argument trænger igennem som en solstråle. Det fornemmer vi ikke, hvis vi helt grundlæggende hader anderledestænkende og kun kan tilsvine. At demokrati er samtale, at man skal lytte til hinanden, var et synspunkt, som teologen Hal Koch i dag kendes for. Synspunktet blev fremført i bogen, »Hvad er Demokrati?« fra befrielsessommeren 1945. Samtaledemokratiet bliver det kaldt. Nogle tror, at det hele så bare er snak, ævle-bævle, palaver uden hovede og hale.

Hal Kochs pointe er ikke, at alle afgørelser og alle debatter skal blive til én stor grød. Men hvis vi derimod oprigtigt forsøger at lytte til modpartens synspunkter, kommer vi til gengæld kernen i en fri debat nærmere.

I en kronik i Berlingske Aftenavis skrev han i 1945 så godt om hele den sag, at det fortjener at blive nærstuderet. Hal Koch bruger et billede af et delt sogneråd, den tids kommunalbestyrelse, med et lille flertal og et stort mindretal. Flertallet bestemmer altså. Er det udemokratisk? Nej, ikke sig i selv, for i sidste ende skal der træffes beslutninger. Dog er der et stort »men«, for som Kock skriver: »Afstemningen hører med til Demokratiets Arbejdsform. Naar Sagen er uddebatteret, og Afgørelsen skal træffes, er det Afstemningen, der viser, hvor langt man er naaet. Man skulde nemlig have naaet noget ved Debatten. Det udemokratiske er den ufrugtbare Debat, hvor ingen har Øre og Sind aabent for Modpartens Argumenter«.

Den slags kaldes også på mere mundret dansk, at vi mødes på lige fod i debatten, uanset uenigheder, og at vi giver det bedste argument en chance. Det, som idéhistorikeren Jürgen Habermas kalder for »en herredømmefri samtale«.

I dag er vi et helt andet sted. Ærindet her er ikke årsagsforklaringer, såsom at omgangsformerne i den sidste menneskealder har været under forfald, at sociale medier øger hastigheden, eller at konstant mediedækning udvisker afstande mellem os alle. For mig at se har vi brug for en dosis Hal Koch i denne tid, så vi bliver lidt mere tålmodige over for hinanden. Jo flere kollektive raserianfald med skældsord, slagord, skingre angreb, desto flere melder sig ud af debatten, nedlægger deres profiler på sociale medier eller trækker nathuen over hovedet. Til skade for den fri debat.