Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Flere pædagoger er en god investering

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vuggestuer og børnehaver er et godt sted til børnepasning, mens mor og far går på arbejde. Sådan var tilgangen til de danske daginstitutioner tilbage i 1980erne, hvor man primært talte om en »arbejdsmarkedsforanstaltning«. Der er heldigvis sket meget de seneste 30 år, og i dag anerkender politikere og eksperter, at en tidlig indsats gør en afgørende forskel for børnene. At daginstitutioner er et pædagogisk tilbud af høj kvalitet.

Derfor bliver jeg bekymret, når cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos i Berlingske Business tager os alle sammen en tur tilbage til 80erne. Cheføkonomen konkluderer nemlig, at det ikke kan betale sig at investere i flere pædagoger til daginstitutionerne. Det er meget bedre med skattelettelser. Han henviser til en ny vismandsrapport fra Det Økonomiske Råd, der har regnet på effekterne af at skabe bedre normeringer i Danmark. Hvis man tilfører 2,5 milliarder kroner til flere pædagoger, vil det ifølge vismændene »forøge beskæftigelsen med 250 fuldtidsbeskæftigede som følge af forkortet barsel«.

Og det er altså den del af rapporten, der får Mads Lundby Hansen til at konkludere, at det er meget bedre med skattelettelser. Fordi bedre normeringer ikke i højere grad får forældrene til at forkorte deres barsel.

Måske skulle økonomen Mads Lundby Hansen læse lidt videre i rapporterne fra en anden økonom. Nemlig den nobelprisvindende økonom James Heckman, der har regnet på effekterne af en tidlig indsats. Han ser nemlig ikke dagtilbud som en arbejdsmarkedsforanstaltning – men som en mulighed for at give alle børn en god start på livet. Jo før man sætter ind, jo bedre og billigere kan samfundet sikre livsduelige borgere. En lærerig og udviklende barndom kan ifølge James Heckman give et langt bedre afkast end aktier, hvis samfundet altså er klar til at investere i bedre daginstitutioner.

Den omtalte vismandsrapport fra Det Økonomiske Råd konkluderer faktisk også, at politikerne skal se børn som en investering. Ikke en udgift. Rådet skriver, at »studier har vist, at børns omgivelser påvirker udviklingen af børns kognitive, sociale og emotionelle evner«. Vismændene skriver desuden, at daginstitutioner giver bedre effekt end dagpleje, hvilket ifølge rapporten »sandsynligvis kan tilskrives, at personalet i daginstitutionerne er bedre uddannet«. Uddannelsesniveauet kan altså ifølge vismændene opfattes som et mål for kvaliteten. Men den del af rapporten er åbenbart ikke vigtig for Mads Lundby Hansen. Det er kun vigtigt, hvornår forældrene er klar til at vende tilbage efter barsel.

Hvis Mads Lundby Hansen virkelig insisterer på kun at se vuggestuer som en arbejdsforanstaltning, kan han med fordel tage et møde med Dansk Erhverv. De ønsker nemlig også flere pædagoger, da dårlige normeringer får forældrene til at arbejde på deltid fremfor fuldtid. Det må da også gøre indtryk på en cheføkonom.