Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Flere kvinder skal føle sig velkommen i fodboldens verden

»Fodbolden anses af forskere som den sundeste sport, og hvis de danske fodboldkvinder i højere grad kan blive synlige rollemodeller, kan det vække lysten hos pigerne til selv at prøve kræfter med sporten.«

Det bliver et magisk år for alle fodboldelskere. Til sommer kan vi alle sammen fejre 25-års jubilæet for Danmarks måske største sportstriumf nogensinde: Titlen som europamestre for fodboldherrelandsholdet. Til sommer kan vi skabe nye minder fra en dansk EM-triumf. Det danske kvindelandshold spiller om metal, når EM sparkes i gang i Holland til juli. De rød-hvide farver repræsenteret af Nadia Nadim, Pernille Harder og alle de andre seje fodboldkvinder. Til stor jubel for forhåbentlig mange danske tilskuere på lægterne.

Vi jubler også i DBUs nye kvindekommission, der skal sikre, at flere piger og kvinder føler sig velkommen i fodboldklubberne, får lyst til at støtte op om sporten som trænere, og at bestyrelsesposterne rundt omkring i frivillig-Danmark ikke længere hovedsagelig udfyldes af mænd. Kort sagt: At fodbold-Danmark tager højde for, at fodbold for længst er blevet en sport for begge køn.

Vi vil heller ikke se forskelsbehandling på TV, sociale medier eller i aviserne. Når bolden ruller i Holland, er det forhåbentlig med en bedre dækning end tidligere til slutrunder for kvinder. TV-skærme rettet mod Holland øger fokus på kvindefodbolden i Danmark. For sponsorer, der kan se potentialet i seje kvinder og vil være en del af holdet. For beslutningstagerne, der ikke længere vil se, at pigerne har dårligere faciliteter end drenge.

Det danske samfund skal også juble. Fodbolden anses af forskere som den sundeste sport, og hvis de danske fodboldkvinder i højere grad kan blive synlige rollemodeller, kan det vække lysten hos pigerne til selv at prøve kræfter med sporten. Imens vil vi forhåbentlig opleve, at de, der allerede ugentligt dribler rundt på grønsværen, forhåbentlig hænger ved til træningen og hyggen med veninderne. Det er netop det, DBUs kommission kan. Anført af formand Helle Thorning-Schmidt, fhv. statsminister og nuværende CEO i Save the Children, skal vi udpege de udfordringer, der ekskluderer piger og kvinder fra fodboldfamilien. For ingen udfordringer skal være store nok til at kunne holde pigerne væk fra banen.

Det er ikke kun i Danmark, at kvinderne kæmper med udfordringerne på fodboldbanen. I EIR Soccer kæmpes der for at udrydde forskelsbehandlingen i sporten gennem events og kampagner – alt sammen under mantraet, at på banen er vi alle lige. Projektet nåede helt til Women Deliver-konferencen i København sidste år. I Afghanistan har kvinder længe været udelukket fra fodboldbanen, fordi sportens beklædning ikke kunne understøttes af landets etikette. Men med en særligt produceret hijab-undertrøje kan kvinderne nu dyrke deres sport, som de har lyst til. Afghanistan kan nu bryste sig af at have et kvindelandshold, der forhåbentlig inden længe kan være med til at skabe deres egne minder om triumfer på fodboldbanen.

Lykke Friis er prorektor på Københavns Universitet og Christian Stadil er ejer af Thornico A/S og Hummel. De er begge næstformænd i DBUs kommission for flere piger og kvinder i fodbolden.