Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Fjern tilskuddet til religiøse friskoler

Det kan aldrig være statens opgave at give danske børn en RELIGIØS skolegang.

Byline Halime Oguz Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er statens ansvar, at alle børn får en god skolegang i tråd med danske samfundsværdier, men det kan aldrig være statens opgave at give danske børn en RELIGIØS skolegang. Alligevel er alle skatteborgere i Danmark med til at finansiere danske friskoler, som underviser med udgangspunkt i Koranen, Bibelen eller Toraen.

I dag er det muligt at gennemføre hele sin skolegang på religiøse friskoler, hvor der ikke undervises i det danske samfund, demokrati og ligestilling, hvor evolutionsteorien ikke anerkendes, og hvor der hersker religiøs og social kontrol i skolegården. Der er selvfølgelig også religiøse friskoler, som er velfungerende, men det ændrer ikke på, at små børn på mange religiøse friskoler allerede fra børnehaveklassen bliver indprentet én bestemt forestilling om, hvordan verden hænger sammen ifølge en given religion. Det kan helt ærligt ikke være en demokratisk stats opgave at finansiere sådanne skoler!

Diskussionen om ulighed begrænses ofte til at handle om økonomisk og social baggrund, altimens vi glemmer, hvor stor en betydning vores kulturelle baggrund egentlig har for vores liv. For når vi allerede fra barnsben opdeler skolebørn efter forældrenes religiøse overbevisning, bliver der skabt en ekstrem KULTUREL ulighed, hvor elevernes hverdag præges af de traditioner, som kendetegner en given religion, uden at de får forståelse for andre kulturer. Vi ønsker derimod en skole, hvor det er ligegyldigt, om man kommer til fredagsbøn i moskeen, til gudstjeneste i kirken eller aldrig har sat sine ben nogen af stederne, og samtidig ønsker vi en skole, hvor bankdirektørens søn deler klasseværelse med kontanthjælpsmodtagerens datter, og hvor disse opbygger en forståelse for hinandens situation og forskellighed. De statsstøttede, religiøse friskoler bidrager endvidere til et større samfundsproblem, nemlig opbygningen af parallelle samfund.

Det skal vi sætte en stopper for. Vi skal have kulturelt bæredygtige skoler, hvor der ikke bare er god balance mellem elevernes forskellige økonomiske og sociale baggrund, men også en kulturel balance således, at der ikke udvikler sig parallelsamfund med dertil hørende konfliktpotentialer. Vi skal have en skole med en fællesmængde af input, uanset hvor man går. For konfliktpotentialerne opstår uvægerligt, hvis man støtter religiøse friskoler, hvor der bliver prædiket uligestilling mellem kønnene, f.eks. en mørk side af Sharialovgivningen, hvor mentorerne endda ikke altid har en læreruddannelse bag sig, men påtager sig en missionærrolle. I den sammenhæng kender vi næppe heller andre steder, hvor den danske stat finansierer institutioner, som saudiske investeringsbanker også investerer i.

På den baggrund opforderer vi til, at al statsstøtte til religiøse friskoler fjernes, og at pengene i stedet for gives til at styrke folkeskolerne - for dét er der brug for.