Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Finland giver EU problemer

Lars Hovbakke Sørensen: Før i tiden var det altid Danmark, der var EUs problembarn. Men i dag har Finland i vid udstrækning overtaget denne rolle.

Lars Hovbakke Sørensen, Ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finlands befolkning har siden landets optagelse i EU i 1995 udviklet sig fra en af de mest EU-begejstrede til en af de mest EU-skeptiske befolkninger i hele Europa. Dette er helt nødvendigt at have i baghovedet, hvis man vil forstå, hvorfor de finske politikere gennem længere tid - og senest ved det netop overståede EU-topmøde - har været så besværlige at have med at gøre for deres europæiske kolleger. Finnerne har strittet kraftigt imod, at EU skulle lave nye redningsplaner og fordelagtige kreditaftaler for Portugal og de øvrige kriseramte lande i unionen.

En meget væsentlig del af forklaringen er, at Finland går til valg om tre uger, og at det nationalistiske, EU-skeptiske parti Sannfinländarna ifølge meningsmålingerne står til at vinde en jordskredssejr. Partiet, som udover at tordne imod udlændinge og imod den svensk-sprogede del af den finske befolkning, taler kraftigt imod en udvidelse af EU-samarbejdet, står til ikke mindre end en firedobling af sit stemmetal i forhold til valget i 2007.

I den situation tør ingen af de etablerede finske politiske partier, hverken statsministerens parti Centerpartiet, regeringens øvrige partier (Samlingspartiet, Svenska Folkpartiet og De Gröna) eller det ledende oppositionsparti Socialdemokraterne at gå ind for noget, som bare ligner en minimal udvidelse af EU-samarbejdet. Hvis de med brask og bram støttede, at Finland sammen med de øvrige rige EU-lande skulle betale endnu mere til de kriseramte EU-lande, end de gør i forvejen, ville det blot øge Sannfinländarnas opbakning i meningsmålingerne yderligere.

Sannfinländarna lukrerer på den generelt voksende EU-skepsis i Finland og stjæler i øjeblikket med deres nationalt betonede program store grupper af både EU-skeptiske og indvandrerkritiske vælgere fra samtlige de gamle, etablerede partier.

Udfaldet af det finske valg 17. april vil derfor få afgørende indflydelse på EU og hele Europas udvikling i den kommende tid. Hvis Sannfinländarna vinder lige så stort, som meningsmålingerne i øjeblikket tyder på, og hvis de efter valget bliver optaget i regeringen, som det har været på tale, vil EUs hidtidige problemer med Finland være vand sammenlignet med det, vi vil blive vidner til i de næste måneder.