Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Feminismen udvikler sig stadig

Finn Korsaa: Sex and the city 2

Finn Korsaa, Psykolog og parterapeut Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Bag den lidt besynderlige titel, Sex and the city 2, eksponeres ikke blot en lidt fjantet film, men også et alvorligt problem. Kritikerne er allerede nået et langt stykke, når de kan enes om at se filmen som udtryk for et ønske om at gøre byen til et sikrere sted for singlekvinder. Desuden kan man læse skarpsindigheder om, at filmen skal forstås som bøssers og singlekvinders oprør mod kernefamiliens konventioner!

Meget symbolsk starter filmen med en spektakulær bøssevielse. Så ved man, hvor man har mændene: de opfører sig som små drenge, optaget af hinanden og kan slet ikke lukke pigerne ind i deres univers. De øvrige mænd vil nok ha' sex med kvinderne, men skal ikke have noget af at engagere sig følelsesmæssigt. De har, på samme måde som de kvinder, de cirkulerer rundt iblandt, nok i at engagere sig i det materielle, som f.eks. mærkevarer, og kan også vise en stabil forpligtelse, når det gælder karrieren. Ud af denne type har den moderne kvinde skabt feminismens næste stadium. Hvor deres mødre hersede med mændene og legede mødre for dem, skældte dem ud og irettesatte dem, og råbte: »jeg vil ikke være mor for dig«, så vil en ny generation af kvinder selv ud og fyre den af. De skal, lige som mændene »ud og buldre og brage indimellem«, som en kronikør skrev for nylig her i bladet. »De skal have mulighed for at rulle elastikken ud, men den svupper ind igen, og så er der ro«.

Alvoren bag denne film er formodentlig, at det er nødvendigt at vise foragt og frustration over parforholdet og kernefamilien, når det ikke vil lykkes. Filmen afspejler en udvikling i samfundet, der skaber flere og flere enlige. Ikke fordi det er et ønske eller udtryk for en bevidst beslutning, men fordi det ikke vil lykkes at få parforholdet til at fungere. Det drejer sig om voksne fornuftige mennesker, der kan passe deres arbejde, men som i relation til det andet køn optræder som frustrerede børn, der ikke er i stand til at reagere følelsesmæssigt, hvis der er forpligtelser involveret. Der bliver tilsyneladende flere og flere af sådanne ulykkelige og ensomme mennesker. Sex and the city er en positiv måde at udlægge det problem på. Der er - endnu ikke - panik nogen steder, vi er jo alle voksne og frie mennesker.