Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Fem veje til at at undgå ansvaret

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

En juraprofessor ved Københavns Universitet efterlyser i Berlingske 28. april en ny måde, hvorpå man kan stille ministre til ansvar for skandaler, og han mener, at kun en undersøgelseskommission kan afdække årsagerne til, at det kan gå så galt.

Men kun de færreste kender fidusen om at undgå at blive gjort ansvarlig for alvorlig svigt og møgsager i offentlig forvaltning. Fidusen kendes af politikerne og ledelsen i offentlig forvaltning, men er skjult for journalister og borgere, for fidusen trives bedst i ly af mørket.

De uskrevne fiduser er følgende:

1. Skatteforvaltningsloven begrænser Skatteministeriets muligheder for stillingtagen til forløbet af konkrete skattesager og spørgsmål, der ikke er afgjort i Skat. Folketingets opdeling af ansvar er sket i den bedste mening, men fritager stort set ministeren for andet end overordnet ansvar for Skats budgetter.

2. Hvis en møgsag nærmer sig, vil øverste chefer i Skat hurtigt delegere sagen til medarbejdere nederst i hierarkiet. Medarbejderen har ikke en chance for andet end at følge reglerne, som medarbejderen ikke selv har nogen indflydelse på.

3. Hvis en borger klager til chefen over sagsbehandlingen, så svar ikke, men find en lavere rangeret person til at svare. Svaret må helst være et »goddag mand-økseskaft«-svar, dog altid indeholdende klagereglerne (som godt nok p.t. kan forventes behandlet tidligst om to-tre år).

4. Hvis en borger beder om et møde med den øverste chef, så er det svært. For hvor er kontaktoplysningerne og organisationsplanen henne? Mails besvares aldrig af øverste chef, men afvisende af en medarbejder langt nede i organisationen. Et møde kan altid afvises under henvisning til klagereglerne.

5. Hvis det drejer sig om beskatning i strid med Grundloven, vil ingen tage til genmæle. En aftale med Skat om ekspertudtalelse om spørgsmålet overholdes ikke af Skat, man kan jo bare klage, ikke?

Der er ingen grund til kommissioner, for skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil ifølge Berlingske selv rydde op, skønt han ikke kommenterede mine spørgsmål om behandling af grundlovssagen. Oprydning bør starte med etablering af en mere tidssvarende ledelses- og virksomhedskultur i offentlig forvaltning. Mere åbenhed og tid til møde og debat med kritiske medarbejdere og borgere.

Og ny holdning hos chefer og medarbejdere til konsekvenserne af fejl. Det er ledelsens opgave at tilpasse systemer og medarbejdere, så fejl hurtigt rettes og forhindres fremover. Ingen skal være nervøse for jobbet ved kritik af mangelfulde systemer.

Der kan etableres et uafhængigt rationaliseringsorgan under minister for Offentlig Innovation, hvis eneste opgave er at overvåge systemudviklingen, og hurtigt formidle forslag til rationalisering af skattelovgivning og administration, på grundlag af forslag fra borgere og eksperter på skatteområdet.