Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Fem bud, der kan gøre Folkemødet bedre

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er der kun en uge, til jeg skal til »fætter-kusine-komsammen«, dansk politiks svar på Roskilde Festival, »DJØFstortion« – også kaldet Folkemødet på Bornholm.

Og jeg glæder mig som et lille barn til at gense alle mine lobbyist-kolleger, andre brancheforeningsdirektører, politikerne, embedsmændene, journalisterne osv. i de hyggelige og uforpligtende omgivelser i Allinge. Her har jeg det som ål i gele!

Her er tid til det hele; foredrag, paneldebatter, brunch-arrangementer, frokoster, middage, netværk, spin og konspirationer – alt sammen delt på sociale medier som Twitter og Facebook.

Men måske bliver det en skuffelse i år – eller næste år. Hvad der begyndte så fedt for syv år siden, kan blive en mager oplevelse de kommende år, medmindre Folkemødet fornyer sig. Kritikken spirer: De lokale hoteller, sommerhusudlejere, restauranter m.fl. scorer kassen, hvad der er Bornholm vel undt, men det gør også et utal af københavnske kommunikationsbureauer og TV-værter, som til tider er større trækplastre til de mange events end ministre og vi simple organisationsfolk.

De første organisationer har allerede vendt Folkemødet ryggen, og hvor politikerne de første år stod i kø for at komme til Bornholm, bliver mange nu hellere hjemme – vel vidende at man stort set kan sige alt på talerstolene i Allinge uden at opnå presseomtale.

Her adskiller Folkemødet sig ikke længere fra folketingssalen. Og så bliver det hele lidt uinteressant. Ta’ selv bordet er simpelthen blevet for stort, for rodet, for forudsigeligt – og hvad så?

Folkemødet kom til Danmark – inspireret af Almedalsveckan på Gotland – og det bør (også af sikkerhedsmæssige grunde) forblive på Bornholm, men:

1. Tidspunktet bør flyttes fra juni til medio september, så det sammen med folketingsgruppernes sommergruppemøder bliver en opstart på folketingsåret – og ikke den afslutning, som vi allerede har haft med 1. maj-møder, afslutningsdebat og grundlovsmøder.

2. Selv om det kolliderer med folkemøde-tankegangen, bør der tilstræbes en vis koordination af de hundredvis af arrangementer. Det fremmer ikke den folkelige debat, hvis der på samme tid er fire paneldebatter om madspild med kun 10-20 tilhørere ved hvert arrangement. Her bør arrangementerne koordineres, så de både kvalitativt og kvantitativt får større gennemslagskraft.

3. Folkemødet bør have et skiftende tema, så det i stedet for »alt godt fra havet« kan spille en konstruktiv rolle i politikudviklingen. Er det folkeligt? Måske ikke, men det er i folkets interesse!

4. Foreningen Folkemødet bør tage en alvorlig drøftelse med dem, der har pekuniære interesser i mødets fremtid, for at undgå grådighed.

5. Den umådeligt kedelige søndag bør afskaffes. Lad os afslutte de første tre mødedage med en stor TV-transmitteret partilederrunde lørdag aften, hvor de forudgående dages partiledertaler diskuteres, efterfulgt af en havnefest og et festfyrværkeri over Østersøen.

Under alle omstændigheder: Håber, at vi ses i Allinge!