Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Fed tirsdag

»Fra i morgen går det løs med tomhed, afsavn og længsel på dagen med det triste navn askeonsdag. Helt traditionelt holdt man ganske enkelt op med at spise fast føde i de følgende 40 dage for at mime de 40 dage, Jesus var ude i ørkenen.«

Mardi gras markerer afslutningen på karnevallet i New Orleans i Louisiana i USA. Og hvis man nogensinde har sat sine ben i byen, hvor hovedgaden i The French Quarter stinker af lige dele Old Fashion, tung fransk parfume og nyspulet mandepis, så ved man, at det bliver et helt vidunderligt smagløst brag af en fest.

Forberedelserne starter allerede ved helligtrekonger, men udskejelserne bliver bare ved og ved og ved og ved lige indtil netop i dag.

Fede tirsdag, som det franske navn betyder på dansk – hvor dagen kaldes for hvide tirsdag – er oprindeligt den kristne tradition, hvor man æder igennem, lige inden fasten sætter brutalt ind. Fra i morgen går det løs med tomhed, afsavn og længsel på dagen med det triste navn askeonsdag. Helt traditionelt holdt man ganske enkelt op med at spise fast føde i de følgende 40 dage for at mime de 40 dage, Jesus var ude i ørkenen.

Først ryger kødet ud – markeret med ædegilder på flæskesøndag og flæskemandag – og til sidst ryger også æg, mælk og hvedemel sig en tur. Tilbage er kun grøntsager, linser og den slags og, hvis man er katolik, også fisk.

Protestanter markerer stadig fastelavn med en fest for især børnene, men set med evangelisk-lutherske briller er den uden stor betydning, fordi protestanter ikke behøver fysiske bodsøvelser – troen er alt rigeligt, ifølge Luther.

Udklædning

I tidligere tider havde man også vilde fester op til fastelavn – som i øvrigt egentlig betyder faste-aften – og man brugte traditionen til for en stund at vende op og ned på samfundet.

Udklædningen skulle skræmme djævelen væk, og man klædte sig derfor altid ud som noget uhyggeligt, men senere blev udklædningen et påskud for, at man kunne udgive sig for at være en anden, noget mere, noget uartigt. Fastelavnsfesterne, der overlevede som maskeradebal, havde af samme grund et erotisk skær. Maskeret kunne man ikke genkendes, når man gik i lag med det modsatte køn. Eller – man kunne i det mindste lege, at det var uset.

Sidstnævnte komponent er stadig central i både Rio og New Orleans, hvor kvinderne det ene sted sexer sig fuldstændig op, men samtidig viser så meget balle, at det tangerer en totalnøgenhed, mens de det andet sted simpelthen viser deres bryster frem offentligt mod betaling med store, vulgære perlekæder lavet af plastic.

Rødvins-standby

Mere moderat skørlevned ses – for eksempel i børnefamilier – når man fejrer hvedens og æggenes og mælkens yderste dag ved at piske det hele sammen i en skål. Pancake Tuesday er en stor dag i den engelsktalende verden, hvor man bager stakkevis af pandekager netop i dag.

Fastens afsavn er for nogle kristne i dag blevet en metaforisk faste. Man skal bare mangle noget, så man kan fokusere på det åndelige, men det behøver jo ikke at være mad. I stedet slukker folk derfor for internettet, fjernsynet eller mobilen i 40 dage – eller de sætter hverdagens følelsesløse rødvin på standby. Når det fravalgte så vender tilbage påskelørdag, er verden pludselig i technicolor igen. Den genopstår ligesom Kristus gør til påske.

Protestanter bestemmer selv, om de gider faste. Dybt i os ligger der måske faktisk en længsel efter længslen? Det vil vise sig i morgen.

I dag er vi alle sammen katolikker i New Orleans.

Laissez les bons temps rouler!