Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Farvel til kadaver-borgerligheden

Eva Selsing byline Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgerlighedens største problem i dag er, at den i høj grad har internaliseret det kulturradikale. Modstanden mod den borgerlige orden giver en borgerlighed i kamp med sig selv.

Der ligger, som mange vil vide, en dyne af venstreorienterethed over det danske kulturlandskab. Ikke på sådan en aggressiv 1970er-måde med røde paroler, hængebryster og munkehår, men som en institutionaliseret venstredrejning, der har sejret så meget, at den end ikke behøver reklamere for sig selv. Og det kan kun lade sig gøre, fordi der de facto ingen borgerlig modstandskraft er.

Eller jo, borgerligheden lever da, i hverdagen hos den umælende befolkning (der kun lader høre fra sig ved valg – hvor de stemmer på de slemme populister) og i opinionen. Men i andre afgørende sfærer findes den ikke mere. I uddannelsessystemet er alle bærende normer i dag venstreorienterede og kulturradikale: hvem taler længere positivt om eksaminer, paratviden, indlæring, lærerautoritet og udenadslære? Akademia er for tiden underlagt en sovjetisering – endnu mest i USA – hvor anderledes tænkende fryses ud, ikke ansættes eller fyres.

Antiborgerlighed i kulturen

I kulturens verden er der kun antiborgerlighed – selv for dem, der ikke engang er venstreorienterede på papiret. Som når en nominelt borgerlig Morten Hesseldahl hævder, at kunstens opgave er at »stille spørgsmål ved det vedtagne« – destilleret kulturradikalisme. Eller når en konservativ kulturminister siger, at kunst skal provokere. Eller når vi leder efter en egentlig borgerlig kulturjournalistik, hvormed menes vinklinger og emnevalg, der adskiller sig fra det kultur- og venstreradikale standardsynspunkt (igen: kunst skal provokere og udfordre; den borgerlige orden er undertrykkende; street- og finkultur er lige godt (hvis ikke det første er bedre) og så videre). Og nej; en sådan journalistik findes ikke i Danmark.

Hvorfor? Fordi det ikke har klangbund. Der er for mange i borgerligheden, der skammer sig over sig selv. Ja, som hellere vil være noget andet. Som designeren Charlotte Eskildsen, der vist nok skal forestille at være en slags »moderne« borgerlig, udtalte her i avisen, så virker »begrebet borgerlighed lidt forældet ... det lyder bare så gammeldags og meget lidt nytænkende – jeg ville aldrig sige, jeg var borgerlig.« Den form for »borgerlighed« er allerede stendød. Den ved det bare ikke.

Det er pengene, der tæller

Kadaverborgerligheden er et produkt af årtiers antiborgerligt kulturelt syrebad. Ja, egentlig døde den engang i 1970erne. Dér var den sidste rest af dyder definitivt ætset bort, og i dag taler man højst om det uforpligtende »værdier«. Da borgerligheden, efter at have fået tæv i mindst 100 år, endelig rejste sig lidt i 1980erne, var det en amputeret størrelse. En rent materialistisk bevægelse uden kulturelt fundament. Det er den moderne, liberale borgerlighed med dens økonomiske overklasse og globale kapitalisme. Her har man for længst opgivet enhver snak om kultur, tradition og historisk arv. Det er pengene, der tæller.

Men en borgerlighed, der alene handler om penge, er svag og kulturelt forsvarsløs. Den har ikke engang begrebsapparat til at forstå, hvad der angriber den og hvorfor.

Lykkeligvis er der en gryende erkendelse af, at vi må forlade kadaveret og skammen. Lade de letbenede om de luftige »værdier«. Insistere på dyderne. Alt det basale, vi har glemt: familie, tradition, pligt. Gud, konge og fædreland. Fordi fortiden er vores fremtid.