Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Dansk pointsystem
Med til samarbejdet hører, at vi både giver og modtager påvirkning fra andre lande og kulturer, sådan som det er sket op gennem historien. Men mens reformerne udebliver, taler man i brede politiske kredse jævnligt om stadig strammere regler for tilførslen af arbejdskraft til landet.
Med den seneste aftale om et nyt pointsystem i forbindelse med familiesammenføringer har man foretaget en af de mindst gennemtænkte aftaler i længere tid på udlændingeområdet. Det er en aftale, som indebærer en forskelsbehandling og et menneskesyn, vi burde holde os for gode til. Regeringens aftale og oppositionens forslag er ikke meget forskellige, så det her er ikke blot et spørgsmål om for eller mod regeringen.
Konkret betyder den nye aftale, at en bestemt gruppe herboende godt kan få deres kæreste eller ægtefælle til landet, mens en anden gruppe er afskåret fra de samme muligheder, selv om denne gruppes ægtefæller også ville kunne bidrage til Danmark. Det er udtryk for en forskelsbehandling, vi savner gode argumenter for.
Dertil kommer, at Danmark internationalt efterhånden stilles i et stadig dårligere lys hos en lang række af de samarbejdspartnere, vi er afhængige af. Det er en udvikling, som møder det fremmede og anderledes med skepsis og fjendtlighed frem for nysgerrighed og åbenhed. Det er ikke den måde, vi udvikler og fornyer os på, hverken på arbejdspladser eller højere læreanstalter.
Ingen af os går ind for åbne grænser for enhver, der vil bosætte sig i landet. Men Danmark er i løbet af få år gået fra at være et land, der i kraft af vores humanistiske indstilling har nydt stor respekt i andre lande, til et land, der i dag bedømmes som et af Europas mest integrationsfjendtlige. Den udvikling bør ændres. Derfor er der brug for politisk mod hos både regering og opposition til at realisere et mere positivt menneskesyn, som rummer plads for mangfoldigheden.
Af Kurt Brusgaard, bestyrelsesformand, Lars Clausen, direktør, Steffen Gulmann, direktør, adj. professor, Fie Hansen-Hoeck, direktør, Rasmus Kjeldahl, direktør, Ulf Lund, vicedirektør, Sten Mortensen, direktør, Sisse Fjelsted Rasmussen, finansdirektør, Michael Sternberg, adm. direktør, Ditlev Wedell-Wedellsborg, direktør, Mikkel Wold, lektor, sognepræst Alle medlemmer af VL-gruppe 12