Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Europas hykleri

Vil Europa tage imod alle de ulykkelige afrikanere, der flygter i disse år? Vil Danmark? Nej. Så sig det da. Men det vil de europæiske ledere ikke. De vil hellere sige alt muligt andet.

14debKathrineLilleør.jpg
Cand theo,l ph.d Kathrine Lilleør. Fold sammen
Læs mere

Således sagde vores statsminister heller ikke nej til bådflygtninge forleden. Ikke direkte. Vi skal bare styrke vores indsats i nærområderne. Og ødelægge menneskesmuglernes både. Men om vi så sænker alle både, der findes i Afrika, vil der stadig være flygtninge ved Europas grænser. Problemet med overfyldte både i Middelhavet er ikke nyt. Flygtninge er de seneste år druknet i tusindtal. Europæerne har det sidste par år indskrænket patruljeringsområdet ud for Europas kyster. Ren nej-handling. De stakkels afrikanere har måttet sejle deres egen sø. Men det har ikke virket afskrækkende. Der flygtes ud af Afrika af 1.000 forskellige og meget forståelige grunde. I den forgangne uge mødtes statsministre for at sige nej på en måde, der ikke ridser alt for hårdt i den europæiske selvforståelse. I Europa er vi nemlig menneskerettighedsforkæmpere, Folke Bernadotte-busser og næstekærlige. Civiliserede, veluddannede, hjertelige, belæste, favnende og gode mod såvel dyr som mennesker. Humanister. Er vi. I princippet. Men det bliver sværere og sværere i praksis.

Tag eksempelvis tallet 2.460. Så mange asylansøgere modtog Danmark pr. én million indbygger fra oktober 2013 til september 2014. Vi ligger på en flot femteplads af samtlige europæiske lande. Femte sidst står Spanien, der til sammenligning modtog 98 ansylansøgere pr. én million indbyggere. Nu tales der om, at EU solidarisk skal fordele asylansøgere indbyrdes, så hver modtager sin del i forhold til indbyggertal, og det ville, hvis vi ellers var en del af den EU-aftale, betyde færre asylansøgere til os. Det vil vi imidlertid ikke, fordi vi ikke vil afgive vores suveræne ret til at bestemme, hvor mange asylansøgere, vi vil have. Flot. Vi modtager femte flest. Endnu mere flot. Ærligere ville det være at vedgå, at Danmark siger nej. Simpelthen. Også selv om det er mennesker i nød. Også selv om det er uoverskueligt ulykkelige skæbner. Nej, alligevel. For der er ikke dækning for et ja.

Af asylmodtageres vilkår man ser, hvordan. Har vi nemlig været i stand til at modtage de 14.715 asylansøgere, som kom hertil i 2013-2014? Huse dem? Lære dem dansk? Få dem på arbejdsmarkedet? Eller sidder de på unævnelige steder, med ledige hænder, reelt andenrangs borgere? Det ser så flot ud udadtil, men indadtil er det en anden historie. At tilbyde at modtage udadtil, men ikke kunne leve op til at modtage indadtil, har et ord i sproget: Hykleri. Det er hykleri, når vi udadtil lader, som om vi magter at modtage så mange asylansøgere, som vi gør – og det er hykleri, når vi drager til europæiske stormøder og ikke vedkender os, at svaret er nej. Og insisterer på et ærligt europæisk nej.

Hver og Én af de druknede i Middelhavet er ofre for såvel Danmarks som Europas hykleri. De lod sig forføre af den europæiske selviscenesættelse, der hellere lader folk drukne end vedgår, at selv for Europa er der grænser for godhed.