Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

EU-skeptikerne mangler et alternativ

Skeptikerne har fået deres Brexit, men de aner ikke, hvad de skal stille op med det. Skal Storbritannien alligevel blive i EU? Var folkeafstemningen i virkeligheden slet ikke et ja eller nej til britisk EU-medlemskab, men i stedet blot en måde at presse EU til flere indrømmelser?

Amalie Lyhne: »EU-tilhængernes politik er ret klar: Danmark bør aktivt arbejde for at reformere EU, og det gør vi bedst ved at engagere os i EU – ikke vende ryggen til EU. EU-skeptikerne er utilfredse med den tilgang, men de præsenterer ikke noget alternativ. Regeringen er for EU-begejstret, mener de. Men hvad er det egentlig, skeptikerne ønsker?« FOTO: SCANPIX Fold sammen
Læs mere

Den danske EU-debat er på få dage blevet langt mere polariseret og følelsesladet end normalt. Naturligvis med god grund: De britiske vælgeres beslutning om at forlade EU er en voldsom, historisk begivenhed, og unionens i forvejen vaklende ben ryster i dag mere end nogensinde.

EU er Europas garant for fred, frihandel og velstand, og vi må og skal holde sammen og bakke op, jamrer EU-tilhængerne. EU er et bureaukratisk og udemokratisk monster, som kun kan takke sig selv for sin bedrøvelige tilstand, fnyser EU-skeptikerne.

Jo, der er gang i debatten, og mange føler sig kaldet til klart at vælge side. Men det paradoksale er, at de to sider ikke repræsenterer to forskellige bud på en dansk EU-politik – bortset, selvfølgelig, fra de deciderede EU-modstandere, men dem er der trods alt ikke særlig mange af.

Og lige så paradoksalt er det, at der faktisk ikke er særlig stor uenighed mellem EU-tilhængere og EU-skeptikere, når først diskussionen bliver konkret.

Alle er enige om, at EU står midt i en ekstremt alvorlig krise, og at krisen er mere eller mindre selvskabt. EU har ikke formået at håndtere de udfordringer, som en europæisk union burde kunne håndtere: flygtninge- og migrationskrisen, eurokrisen, tillidskrisen. EU blander sig i for mange ting, som burde overlades til medlemslandene selv. EU-lovgivningen er for detaljeret og bureaukratisk. EUs støtteprogrammer trænger i den grad til et kritisk eftersyn. EU har ikke styr på sine ydre grænser. EU mangler folkelig forankring. EU må og skal reformeres.

Uenigheden mellem skeptikere og tilhængere findes nærmest kun i retorikken og i betoningen: Lægger man vægt på det lange perspektiv, på det grundlæggende, på freden og frihandlen? Eller lægger man vægt på de enorme problemer, som EU står midt i lige nu – den aktuelle mangel på evner og handlekraft?

Den spinkle uenighed manifesterer sig i den konkrete politik. For hvad er det egentlig, man ønsker, der skal ske nu?

EU-tilhængernes politik er ret klar: Danmark bør aktivt arbejde for at reformere EU, og det gør vi bedst ved at engagere os i EU – ikke vende ryggen til EU. Det er den tilgang, som blandt andre udenrigsminister Kristian Jensen står for, og som han præsenterede i et stort interview her i avisen i april.

EU-skeptikerne er utilfredse med den tilgang, men de præsenterer ikke noget alternativ. Regeringen er for EU-begejstret, mener de. Men hvad er det egentlig, skeptikerne ønsker? Det er meget uklart.

Det er præcis det samme billede, vi ser lige nu i Storbritannien. Skeptikerne har fået deres Brexit, men de aner ikke, hvad de skal stille op med det. Skal Storbritannien alligevel blive i EU? Var folkeafstemningen i virkeligheden slet ikke et ja eller nej til britisk EU-medlemskab, men i stedet blot en måde at presse EU til flere indrømmelser?

Det er fint at være skeptisk. Det er fint at tale om problemerne. Men det væsentlige må vel være at komme med et alternativ til den nuværende situation – og sådan et alternativ mangler EU-skeptikerne.