Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

EU er stadig afgørende for freden

Der kan vel næppe herske tvivl om, at nyheden om Brexit blev modtaget med smil i Kreml. Et svækket EU styrker nemlig Putins hånd i varetagelsen af Ruslands strategiske interesser, både økonomisk og sikkerhedspolitisk.

Michael Boss: » Selv om EU ikke er en forsvarsunion, har unionen alligevel brug for politisk stabilitet i hele Europa, især i sine grænseområder. Uden Storbritannien har EU derfor mere end nogensinde brug for NATO. Men NATO har på sin side også brug for EU; for organisationen er i sig selv fredsskabende. Det vil jeg kort forklare.« Fold sammen
Læs mere

I forårssemestret underviste jeg et hold på 13 studerende i et valgfag udbudt på Afdeling for Engelsk på Aarhus Universitet. Da al undervisning her foregår på engelsk, var der flere udenlandske studerende på holdet: to japanere, fire franskmænd og to briter. De sidste fem var danskere. Bortset fra japanerne havde de udenlandske studerende EU at takke for, at de kunne tilbringe et eller to semestre i Aarhus. Lige som de øvrige små 3.000 udenlandske studerende på universitetet får de deres ophold finansieret af EU’s Erasmus-program. Programmet er et godt eksempel på, hvordan EU fungerer i praksis. Jeg er selv overbevist om, at de danske studerende har faglig nytte af det. Men nytten på lang sigt gælder hele Europa. For mødet mellem europæiske studerende styrker den mellemfolkelige forståelse og er dermed en af de faktorer, der sikrer fred i Europa. Den fred bør man nemlig ikke tage for givet.

I den debat om EU, vi har haft i de senere år, bliver det ofte sagt, at vi ikke længere behøver EU til at sikre fred i Europa. I dag er det nemlig umuligt at forestille sig krig mellem nationalstaterne. Men det er en naiv vurdering. For selv om vi naturligvis ikke kan forestille os ekspansionskrige af den art, som to gange satte ild til hele kontinentet i forrige århundrede, er Europas sikkerhed langtfra garanteret. Det er derfor, vi i sidste uge så NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg stå side om side med Angela Merkel på en pressekonference i Bruxelles. Selv om EU ikke er en forsvarsunion, har unionen alligevel brug for politisk stabilitet i hele Europa, især i sine grænseområder. Uden Storbritannien har EU derfor mere end nogensinde brug for NATO. Men NATO har på sin side også brug for EU; for organisationen er i sig selv fredsskabende. Det vil jeg kort forklare.

Siden Jugoslaviens sammenbrud og de blodige krige mellem de forskellige folk, der lever på Balkan, har alene udsigten til EU-medlemskab virket som en stabiliserende faktor i regionen. Men den situation kan et svækket, for ikke at tale om et sammenbrudt, EU hurtigt ændre. Lad mig nævne et eksempel. I Serbien synes EU ikke længere tillokkende i store dele af befolkningen. Indtil videre fastholder den serbiske regeringsleder Vucic dog målet om optagelse. Af den grund indtager hans regering for tiden en forsonende holdning over for Kosovo. Eksemplet viser, hvordan EU – uden at fungere som en militær magt – ikke desto mindre er med til at sikre stabilitet i sin sprængfarlige periferi.

Mit andet eksempel gælder Europas forhold til Rusland. Der kan vel næppe herske tvivl om, at nyheden om Brexit blev modtaget med smil i Kreml. Et svækket EU styrker nemlig Putins hånd i varetagelsen af Ruslands strategiske interesser, både økonomisk og sikkerhedspolitisk. Hidtil har Storbritanniens EU-medlemskab været vigtigt for styrkeforholdet mellem Europa og Rusland. Med Brexit er balancen skiftet, til fordel for Rusland. Midt i al forvirringen omkring Storbritanniens forestående udmelding er EU derfor allerede nu i gang med at gentænke sin sikkerhed. Og den sikkerhed er også afgørende for os i Danmark.