Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Et urimeligt angreb på Thyra Franks uspolerede sjæl

»Thyra er, som altid, Thyra. Denne kvinde, der ikke besidder et gran af politisk kynisme og spin, bliver på mest brutale vis hængt ud for at være dobbeltmoralsk, uduelig og overflødig.«

Læs mere
Fold sammen

Det har været en meget turbulent uge i dansk politik. Ministerrokade og det nye regeringsgrundlag har fyldt meget i medierne, og visse ministre nåede dårligt nok at overtage deres respektive ministerium, inden de blev kaldt i samråd af oppositionen. Det mest morbide af alle tilfælde er uden tvivl den måde, den nye ældreminister, Thyra Frank, blev udstillet på af både oppositionen, støttepartiet til regeringen og ikke mindst medierne. Thyra-gate.

Thyra er, som altid, Thyra. Denne kvinde, der ikke besidder et gran af politisk kynisme og spin, bliver på mest brutale vis hængt ud for at være dobbeltmoralsk, uduelig og overflødig. Det gør mig så ked af det. Man brokker sig til daglig over spin, løgne og dobbeltmoral blandt politikerne, men når man render ind i en ærlig og helt igennem uspoleret sjæl på Christiansborg, håner man hende og tramper på hende. Men ok, let’s face it. Er hun en haj til politisk kommunikation? Not so much.

Thyra Frank er ikke den store selfiepolitiker, der blogger i Berlingske hver anden onsdag og skriver smarte opdateringer på Twitter. Hun er heller ikke en, der stiller 35 spørgsmål til ordførerne i folketingssalen og linker til det på sin Facebook. Og slet ikke en, der rider på populismebølgen og gør sig bemærket på enkelte sager, der havner i mediernes søgelys, eller en der opsøger medierne. Thyra Frank er en politiker, der opsøges af medierne. En, der lytter, før hun kommenterer eller udtaler sig, en der kan få Anders Samuelsen til at stå skoleret og tie stille i mere end et øjeblik ad gangen og en, der har tilbragt mere end 40 år i det felt, som hun i dag er minister for.

Men alt dette er værdiløst, for hun er ikke som de andre, og det kan vi jo ikke have i Danmark. For hvad nu, hvis man, må Gud forbyde det, bryder Janteloven og slår håret ud og handler ud fra, hvad man ved, er bedst for de involverede parter? Det kan vi da ikke have. Ikke i Danmark. Her kan vi ikke lide det usødede. Her vil vi svøbe det ind i alverdens slags tilsætningsstoffer og krydderier, indtil vi mister smagen af, hvad det i virkeligheden er, vi bliver fodret med. Og vi æder det råt.

Jeg kan se, at mange deler Astrid Krags kritik af Thyra Frank, og ikke for at kritisere Krag, men for at give hende ret. Astrid Krag? Astrid Krag?! En politiker på 34 år, der i ni af dem har siddet på Christiansborg, heraf 2,5 år som sundhedsminister, indtil hendes parti – som hun forlod få måneder efter at have stillet op som partiformand for samme – blev smidt ud af regeringen.

Og hvad har Krag udrettet i denne periode? Kun problemer, som hun kritiserer Thyra Frank for angiveligt ikke at ville løse. Tænk, at hun kan komme af sted med at kritisere en kvinde, der har dedikeret flere år til ældreplejen, end hun selv har levet i.

Medierne er med på bølgen her. »Har du erfaring nok til at være minister?« lød et af de første spørgsmål til Thyra Frank, efter hendes indsættelse. Et spørgsmål, der aldrig er blevet stillet til, eksempelvis, Krag.