Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Et stærkt civilsamfund

Trekløverregeringen har tre kerneord: friere (LA), rigere (Venstre) og mere trygt (Konservative).

Hans Hauge. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi vil bygge videre på et Danmark med en rig kultur og et stærkt civilsamfund. Det står i regeringsgrundlaget. Den rige kultur er den nationale, og på den måde fremstår regeringen som nationalliberal med sin kombination af stat (kultur) og samfund (marked). Regeringen opfatter sig som en bygmester og Danmark som et hus. Det har allerede et fundament, som består af de to dele, kultur og civilsamfund, og det skal ikke ændres. Dette hus er bygget af generationer før os som hos Johannes V. Jensen: »hver spån, du finder i Danmarks jord,/er sjæl af dem, der har bygget riget.« Dog vil regeringen sælge 16 statsejede campingpladser. At fremhæve et stærkt civilsamfund er bemærkelsesværdigt. Det er civilsamfundets styrke, som adskiller blå og rød. Socialdemokrater har aldrig brudt sig om civilsamfundet. Man kan kende en socialdemokrat på, at hun ikke formår at skelne mellem stat og samfund.

Regeringen er en trekløverregering. Den har genbrugt kløveren fra Poul Schlüters Firkløverregering. Og alene ordet kløver får os til at nynne om »kløverengen« fra H.C. Andersens »I Danmark er jeg født«. Regeringen er en trepartiregering ligesom Helle Thorning-Schmidts fra 2001, Baunsgaards VKR-regering 1968-71 og Trekantsregeringen 1957-1960. I alle tre var de Radikale med, og det er de også i Trekløverregeringen, nemlig med nyradikalisterne i LA.

Trekløverregeringen har tre kerneord: friere (LA), rigere (Venstre) og mere trygt (Konservative). Og så har den endnu et fundament, som den også bygger på, og det består af fire værdier: frihed, frisind, tryghed og ligeværd. De to første ord henviser til det stærke civilsamfund, mens de to sidste henviser til statens rige kultur.

I Thorning Schmidts regering var der fem værdier: frihed, lighed, fællesskab, respekt og tolerance. Kun én værdi har overlevet: Frihed. Det kulturradikale »tolerance« er udskiftet med det grundtvigske »frisind«. Den socialistiske lighed er udskiftet med det folkelige »ligeværd«. Hvor Thorning Schmidts kulturradikale regering udtalte, at Danmark er et »fantastisk« land, fremhæver trekløveregeringen, at Danmark er et kristent land. Men Danmark er også globaliseret. Trekløverregeringen taler, som om globaliseringen fortsætter i al fremtid. I sin tid skrev nuværende finansminister Kristian Jensen bogen »Hurra for globaliseringen«. Trekløverregeringen siger ikke hurra. Den kalder globaliseringen en udfordring, som EU skal hjælpe os med, hvis EU kan. Sorte juni 2016 var et vendepunkt i EU. Brexit svarer til, at 20 af de små lande forlod EU, og der er ingen tvivl om, at Brexit – som nævnes i grundlaget – får større betydning end man tror. Med Brexit har de frihandelsorienterede lande i EU tabt til de protektionistiske sydeuropæiske.

Der synes at være én ting, der ikke er taget højde for: Deglobaliseringen. Gad vide om Trekløveregeringen har en plan B, hvis det viser sig, at globaliseringen pludselig går i stå? Når nu alt fra erhvervsliv til uddannelse er tilpasset globaliseringen, og den forsvinder. Hvad gør vi så?