Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Et spørgsmål om karakter

Nyvalgte medlemmer af Folketinget. Her Henrik Dahl (Liberal Alliance). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg tilbringer en meget stor del af min tid med at diskutere karakterer i disse dage. Det er langt hen ad vejen kedeligt, fordi samtalen er rig på firkantede opfattelser og fattig på argumenter. Men forleden var der alligevel en af mine kolleger på Christiansborg, der brugte et interessant udtryk. Han sagde »ramt af karakterer«.

Hvordan opfatter man i grunden situationen, hvis det giver mening at sige »ramt af karakterer«?

Man kan blive ramt af lynet. Man kan blive ramt af skæbnen. Man kan blive ramt af et projektil. I alle den slags tilfælde er det, der rammer, en kraft, der kommer udefra. Det er noget, man ikke er herre over. Det er derfor, poetiske gemytter også kan sige »ramt af kærlighed« eller »ramt af forelskelse«. Det kan ligesom lynet eller projektilet føles som en kraft, der kommer udefra. En kraft, man ikke kan afværge; ej heller i de tilfælde, hvor man måske ville have bedre af at slukke for kærligheden eller slukke for forelskelsen og leve videre, som om den aldrig var hændt.

Men »ramt af karakterer«? Det er jo ikke et forhold, der kan beskrives på den måde, jeg lige har beskrevet.

Karakterer arbejder man for. Så plejer de at blive høje. Eller man lader være med at arbejde for dem. Så bliver de i bedste fald middelmådige, men som regel lave. Så uanset hvordan og hvorledes: man har selv skabt sin karakter. Den er i 99 ud af 100 tilfælde et produkt af ens egen vilje og indsats.

Derfor »rammes« man ikke af karakterer. Man skaber dem. Det, der kan siges at ramme et menneske, er således ikke karakterer i flertal og opfattet som tegn på et officielt dokument fra en uddannelsesinstitution. Det er karakteren i ental. Forstået som hvem man er og hvordan man møder verden.

Man kan blive ramt af sin karakter, hvis ens karakter er lad og doven. Man kan også blive ramt af sin karakter, hvis den er pligtopfyldende og flittig. Til gengæld kan man aldrig blive ramt af, at man ikke opfylder et sæt af rimelige og veldefinerede krav. Det er ens eget ansvar og ens eget problem – dersom man ikke kan leve med konsekvenserne af eksempelvis en lad og doven indstilling til (skole)arbejde.

Jeg tror i og for sig godt, min ærede kollega ved, at man ikke bliver »ramt« af sit eget ansvar. At ansvaret for at vælge med omtanke og forvalte tilværelsen klogt, dybest set ikke kan overdrages til andre.

Til gengæld tror jeg, han vælger at undertrykke denne indsigt til fordel for en anden: At der er stemmer og opbakning i at skabe et sprog og en retorik, der over for lettere letargiske unge mennesker antyder, at der bestemt ikke er noget galt med hverken deres karakter eller deres karakterer – men at de til gengæld er ofre for en hård og repressiv, voksen og højreorienteret verden.

For en stund kan man skabe verden ved hjælp af retorik. Forstået således, at man kan overføre den verdensopfattelse, der er nedlagt i sprogbrugen, til andre.

Men i det lange løb kan man ikke flygte fra tingene, som de er. Verden har ikke meget til overs for de lade og dovne, mens den belønner de pligtopfyldende og flittige rundhåndet. Det er derfor, man ikke kan blive ramt af karakterer. Mens man til gengæld sagtens kan – og ofte bliver – ramt af sin karakter.