Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Et presset sundhedsvæsen

Debat om et usundt sundhedsvæsen (Foto: Linda Henriksen/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatter og cand. jur. Bente Dalsbæk skrev for nylig her i Berlingske, at sundhedsvæsenet er usundt. Jeg skal ikke afvise, at der er forhold, der kunne blive bedre, men ville have foretrukket en formulering om, at sundhedsvæsenet er presset.

Regionerne behandler flere og flere patienter- årligt er over halvdelen af os – 2,7 millioner danskere i kontakt med sygehusvæsenet. Alene på to år er antallet af patienter i behandling steget med 160.000. Samtidig er vi underlagt en stram økonomisk regeringsaftale, der betyder at sundhedsvæsenet næste år skal øge produktiviteten med to procent stort set uden ekstra penge.

Men dermed ikke være sagt, at vi tøsefornærmede sætter os hen i et hjørne og klynker: Vi tager ansvar for de mange opgaver, vi har, og løser dem gerne bedst muligt, selv om ressourcerne er knappe.

Bente Dalsgaard kritiserer bl.a, at læger bruger for meget tid ved computerne frem for sammen med patienterne. Og hun har ret: Vi er derfor også på vej til at luge ud i de mange registreringsopgaver, så vi kun registrerer dét, der er vigtigt for at sikre høj kvalitet og effekt for patienterne. For nylig lavede vi derfor en aftale med regeringen om nye letforståelige kvalitetsmål og indikatorer, der skal erstatte bureaukratiske registreringer.

Tryg Fonden og Ugebrevet Mandag Morgen har peget på, at en del patienter mener, at der mangler sammenhæng i behandlingen – for eksempel når de bliver udskrevet fra et sygehus og overgår til kommunal hjælp i eget hjem. Mangel på glidende overgange er noget, hverken vi, kommuner eller borgere er glade for. Af samme grund glæder vi os over en netop indgået politisk aftale til gavn for de ældre medicinske patienter. Aftalen betyder, at flere sygehusansatte i fremtiden f.eks. hurtigt kan følge op på, om patienter er kommet godt hjem efter et hospitalsophold. Erfaringer viser, at besøg af personale fra sygehuset f.eks. sikrer, at ældre får rigtig ernæring og væske samt rette doser medicin, så en del genindlæggelser undgås.

Summa summarum: Mindre registrering – mere tid til patienterne og sammenhængende forløb – vi er på vej.