Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Et juleønske: Forklar digitaliseringen til de andre

Foto: André Rogaczewski
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er bitcoin et »scam«, eller er det måden at skabe en global sikker valuta på? Vil Amazon sætte sig på al detailhandel i Danmark? Skal vi være bange for kunstig intelligens? Mangler vores børn evnen til fordybelse og læring, fordi de har tilbragt det meste af deres liv på flygtige sociale medier?

Spørgsmål som disse har pludselig givet stor genlyd iblandt os og er gode eksempler på, at digitaliseringen nu for alvor bliver samfundsforandrende. Spørgsmålene introducerer så store emner, at de kunne retfærdiggøre et eller flere Clement talkshows. Der kommer vi også til en dag. Indtil da må du nøjes med indvandrerdebat nr. 1.001.

I takt med, at digitalisering er blevet folkeeje, skal alle med respekt for sig selv have en mening om det og helst skabe så meget sensation som muligt om teknologiens indmarch. Antropologer, samfunds­debattører, sociologer, ja, selv sexologer, som diskuterer, om plasticdukkerne, som nu bliver sexrobotter, er en god eller en dårlig ting for de primært mænd, som kommer til at leje dem. Skal robotterne have rettigheder på linje med mennesker?

Fælles for den digitale »mumbo-jumbo« er, at den ofte udbredes af mennesker, som intet forstår af den bagvedliggende teknologi, dens natur, dens muligheder eller begrænsninger. Ligeså er modtagerne mystificeret, da den grundlæggende viden slet ikke er til stede i befolkningen. Det er jo heller ikke let. Hvad er en blockchain egentlig? Udover at det ligger som fundament for bitcoins, som slet ikke findes, men alligevel stiger i pris. Hvordan virker kunstig intelligens? Giv mig dog en hverdags­forklaring, tænker vi.

Siden jeg gik til »datalære« i folkeskolen i 1983 (desværre et fag, som blev fjernet fra skoleskemaet i 1990), hvor vi lærte at skabe digitale programmer, og hvor vi ivrigt diskuterede, hvad det kunne bruges til, har jeg haft forholdsvis let ved at sætte mig ind i de nye teknologier.

Jeg kan forklare en blockchain på fem minutter og kan sagtens se, hvad det kan bruges til inden for mange brancher. Jeg har også en klar holdning til bitcoins. Jeg er ikke bange for kunstig intelligens, men ser mange praktiske muligheder over de næste fem år, hvor det kan anvendes til stor gavn.

Indtil vi som samfund får taget beslutning om, at vi alle skal med, og fra start ekviperes med en digital skaberforståelse og -evne samt digital dannelse, må vi hjælpe hinanden med at sprede konkret og enkel viden i forhold til digitaliseringen og dens mulig­heder. Så hvis du er god til at forklare på menneskesprog og forstår teknologi, er det bare med at komme i gang, og hvorfor ikke starte ved julebordet? Det uanset, om du er matematiklærer i folkeskolen, gymnasieelev eller tillidsrepræsentant på arbejdspladsen. Allerbedst vil det være, hvis du ikke har trang til at skulle forudsige verdens ud­vikling og menneskets skæbne i hver anden sætning, men bare vil forklare det til de andre og dropper sensationslysten.

God jul.

André Rogaczewski er CEO, Netcompany.