Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Erhvervsskolerne har tabt første runde

11debSteffenKrogsgaardAnder.jpg
Læs mere
Fold sammen

Danske Erhvervsskoler offentliggjorde 26. marts de foreløbige tal for ansøgningstallet på erhvervsskolerne og erhvervsgymnasierne.

Resultatet er desværre som ventet, nemlig færre ansøgere til erhvervsuddannelserne. Cirka 600 folkeskoleelever svarende til syv pct. færre har søgt ind på erhvervsuddannelserne i 2015. Dette sker i året, hvor erhvervsskolereformen træder i kraft.

Det kan selvfølgelig ikke forventes, at reformen fra første år kan løse problematikken med færre ansøgere, men det tegner ikke for godt med den start, som erhvervsskolereformen har fået. Ligesom i en boksekamp er det svært at komme tilbage og vinde kampen, hvis man har tabt første runde. Det gælder også erhvervsskolereformen.

At betragte erhvervsskolereformen (EUD) udefra har været som at se en bokser gå til angreb uden at have paraderne oppe. Regeringen og aftalepartierne har gået til angreb på vores erhvervsuddannelser uden, at de har overvejet hverken konsekvenserne af deres angreb eller forholdt sig til andre modstridende politiske tiltag.

Et af EUD-reformens fornemste formål var at få flere ansøgere til erhvervsskolerne, men i samme ombæring har regeringen og aftalepartierne både gjort det sværere og mindre attraktivt at tage en erhvervsuddannelse. Med et karakterkrav på 02 har de udelukket de elever, der tænker med hænderne i stedet for at tænke ved tavlen.

Oveni har halveringen af HG’en gennem en mindre praksisnær undervisning forringet fremtidsudsigterne for eleverne. Uddannelser, hvor der ikke er tid til at arbejde med projekter eller gøre sig klar til sin elevplads, er mindre attraktive for eleverne. Eleverne går på erhvervsuddannelse for den tætte kontakt til virksomhederne og virkeligheden. Den bliver fjernet ved erhvervsskolereformen.

Hertil kommer, at kontanthjælpsreformen gennem uddannelsespålæg har tvunget unge ind på erhvervsuddannelserne, hvilket igen bekræfter politikernes opfattelse af erhvervsuddannelserne som en skraldespandsuddannelse. Det er ikke attraktivt at gå på en uddannelse, hvor ens klassekammerater er blevet placeret mod deres vilje.

Når de officielle tal fra optagelse.dk bliver offentliggjort, må vi desværre forvente det grumme syn af en erhvervsskolereform, som har tabt første runde af boksekampen. Hvilket ikke er så underligt, når dens holdkammerat, kontanthjælpsreformen, er modstanderen.