Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Erdogan og Gülen må ikke splitte Danmark

Yildiz Akdogan Fold sammen
Læs mere

Red dine børn fra Fethullah Gülens terrororganisations skoler. Sådan står der på tyrkisk på en liste over 14 skoler i Danmark, som bliver delt på Facebook med en opfordring til forældre om at melde deres børn ud. Grunden er, at skolerne angiveligt støtter den religiøse (sekt)leder Fethullah Gülen, som Tyrkiets præsident Erdogan og hans støtter beskylder for at stå bag det mislykkede militærkup i Tyrkiet. Og på alle skoler har man oplevet, at forældre melder deres børn ud. Ifølge skolerne føler forældrene sig presset til at tage deres børn ud af skolen, fordi de risikerer at blive stemplet som landsforrædere, og deres børn bliver kaldt terrorister.

Det er desværre ikke nyt, at de interne forhold i Tyrkiet har indflydelse på, hvordan mennesker med tyrkisk baggrund i Danmark omgås hinanden. Jeg har selv mærket det, når jeg som dansk politiker med rødder i Tyrkiet har udtalt mig kritisk om f.eks. krænkelser af menneskerettigheder i Tyrkiet. Men situationen har aldrig været så ubehagelig som efter kupforsøget 15. juli.

Tonen er hårdere, og grøfterne mellem venner, kolleger og naboer er gravet dybere. Jeg får løbende henvendelser fra folk, der føler sig hetzet af Erdogan-støtter, ligesom jeg får anklager fra Erdogan-støtter om, at jeg skal lade være med at kritisere udviklingen i Tyrkiet.

I Tyskland er der sammenstød mellem tilhængere af Erdogan og Gülen. Heldigvis er vi ikke nået dertil her i Danmark, men eksemplet med de tyrkiske skoler og debatten på de sociale medier viser, at vi ikke er langt derfra. For nylig oplevede jeg selv i en debattråd på Facebook at blive kaldt forræder, kujon og PKK-sympatisør og også beskyldt for at støtte Gülen-bevægelsen.

Nu har jeg været anklaget for meget – også at være Erdogan-tilhænger, da jeg i sin tid roste de reformer, som AK-regeringen gennemførte mellem 2002 og 2005. Men siden er mange af disse reformer blevet udhulet, og demokratiet er skrantende og kalder på kritik.

Jeg støtter hverken Erdogan, Gülen eller PKK. Jeg er en dansk politiker, som gerne vil forbeholde mig retten til at være kritisk over for forhold, jeg ser – hvad enten de forekommer i Danmark, Tyrkiet eller et tredje sted.

Efter min mening burde alle – også danskere med tyrkiske/kurdiske rødder – være enige om, at det er helt legitimt at være kritisk, når en forfatning ændres, så den siddende præsident får mere magt, når sociale medier og private TV-kanaler bliver lukket eller censureret uden begrundelse, eller når retten til at forsamle sig eller demonstrere bliver stækket.

Derfor gentager jeg mit opråb til diasporaen herhjemme: Lad os diskutere, men lad os gøre det på en saglig og demokratisk måde. Socialt pres, trusler og anklager om, at nogen er forræder, er uacceptabelt. Stop heksejagten på tidligere venner, forretningsforbindelser og naboer. Det hører ikke til i det danske demokrati, ligesom Gülen eller Erdogan heller ikke skal diktere vores adfærd.

Yildiz Akdogan, cand.scient.pol., er medlem af Folketinget (S).