Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Er vi virkelig ikke nået videre? Selvfølgelig lønner mangfoldighed sig

Astrid Simonsen Joos Fold sammen
Læs mere

Jeg hører Elvis Presley-hittet »A little less conversation, a little more action, please« i mit hoved, når jeg igen og igen læser om diversitet, der også inkluderer et fokus på flere kvindelige ledere og ansatte. Er vi virkelig ikke kommet videre i 2017? At vi skal forklare, hvorfor mangfoldighed lønner sig?

Forstå mig ret, jeg sætter pris på alt, som belyser mangfoldighed og diversitet. Men det er kedeligt, at vi i 2017 ikke er kommet længere end forklaringer og budskaber, der mest af alt bliver ved sin italesættelse mere, end det realiseres.

Vi lever i en global verden med eksponentiel teknologisk og digital udvikling, og vi ved godt, at talent eller mangel på talenter vil være en af de største barrierer for virksomheders succes nu og i fremtiden. Netop derfor forstår jeg ikke, at man som leder tør ikke at fokusere på hele talentmassen, kvinder som mænd. Dit team og de talenter, du har i virksomheden, er 100 pct. dit vigtigste aktiv og det allervigtigste for din virksomheds succes, kultur og værdiskabelse.

Diversitet er et topledervalg. Det er et af privilegierne, du har som topleder. Du kan faktisk beslutte dig for hvilket team, du ønsker, og du kan beslutte, hvordan sammensætningen af køn, nationalitet, alder og kompetencer skal være. Mangler du kvinder, kan du ansætte kvinder, mangler du nogle med digitale kompetencer, kan du ansætte nogle med digitale kompetencer, og er der for lille aldersspredning, kan du ændre det. Du må foretage en kontinuerlig vurdering af dit lederteam og vurdere, om det afspejler det samfund, vi lever og opererer i og den udvikling, vi er en del af.

I min egen ledergruppe har jeg i dag eksempelvis 40 pct. kvinder. Det var et valg, jeg tog for 3,5 år siden, at skabe et lederteam med et miks mellem alder, køn, kompetencer og kultur. Det skaber dels en bedre dynamik, når der er mangfoldighed og et miks af køn, personlighed, kompetencer og alder, dels giver det bedre løsninger. Og så er det ikke mindst sjovere.

Som leder er det meget mere stimulerende, motiverende, krævende og morsomt at lede et mangfoldigt team. Det kræver en kontinuerlig tilpasning af egne lederevner. Du skal kunne tilpasse din lederstil til forskellige mennesketyper, og du skal sætte en kurs, som kræver gode kommunikationsegenskaber for at være sikker på, at alle er med. Du skal have mod til at stole på dit team og sammen forstå nye trends og digital udvikling samt kundens behov. Men med den digitale og teknologiske udvikling, vi oplever i dag, er diversitet vigtigere end nogensinde før. Og med et solidt og mangfoldigt team vil du have lettere ved at se mulighederne i markedet, skabe nye forretningsmodeller og en bæredygtig kultur med større mening end bare at tjene penge.

Det store spørgsmål er derfor ikke, om du tør satse på en mangfoldig ledergruppe og stab. Det store spørgsmål bør være: Tør du lade være?

Astrid Simonsen Joos er CEO Philips Lighting i Norden og medlem af regeringens disruptionråd.