Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Er Tysklanden god leder?

Alt i alt er Tyskland både på grund af problemer med empatien, etikken og fremtidige præstationer en problematisk leder i Europa.

Peter Nedergaard: »Den tyske håndtering af flygtningekrisen har også især taget udgangspunkt i rene tyske krigs- og efterkrigstraumer angående behandlinger af andre folkeslag og spørgsmålet om grænser eller ej.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyskland fremstår i disse år som landet, der vil sætte takten i Europa. Spørgsmålet er imidlertid, om det fungerer og især vil fungere fremover. For at være leder skal man i høj grad inddrage andres præferencer. Man skal også have en moralsk autoritet. Endelig skal man helst præstere resultater, som i hvert fald ikke er under dem, som man leder.

På alle disse punkter er Tyskland i problemer. Både når det drejer sig om tacklingen af eurokrisen, og når det drejer sig om flygtningekrisen, ser Tyskland ud til først og fremmest at have fremkommet med initiativer, som udspringer af den indenrigspolitiske tyske virkelighed. Til gengæld for hjælpepakkerne under eurokrisen er de sydeuropæiske lande blevet presset til at gennemføre reformer ud fra en økonomisk filosofi, som minder om den traditionelle tyske ordoliberalisme.

Den tyske håndtering af flygtningekrisen har også især taget udgangspunkt i rene tyske krigs- og efterkrigstraumer angående behandlinger af andre folkeslag og spørgsmålet om grænser eller ej. Den tyske reaktion kan være forståelig på den baggrund, men andre lande har ikke de samme traumer og kan derfor ikke forventes at acceptere de tyske »løsninger«. Tyskland ser imidlertid ud til ganske at have manglet denne vinkel.

Et af de største tyske erhvervsikoner er Volkswagen. Det er A.P. Møller-Mærsk i Tyskland. Ligesom med hensyn til dette danske firma har der traditionelt været en særlig aura omkring Volkswagen, som man også fra tysk side har lænet sig opad. Den er nu helt væk efter, at firmaet har stået bag en af de største skandaler i nyere tid, da man blev taget i at installere en snydesoftware i 11 millioner biler. Volkswagen var vidende om dette bevidste massesnyderi. Det svarer lidt til, at A.P. Møller-Mærsk snød med betaling af den olieskat, firmaet erlægger for at hive olie op af den danske undergrund, hvilket få vil tro sker.

Virksomheder af Volkswagens kaliber er samtidig ikke bare virksomheder. De sætter grundtonen for og i alt, hvad der er indeholdt i »Made in Germany«, fordi nationen selv har gjort dem til nationale symboler.

Endelig tegner de tyske økonomiske resultater fremover til at blive endda meget ringe. I OECD’s seneste langtidsprognose for den økonomiske vækst frem til 2030 ligger Tyskland helt i bunden med en årlig økonomisk vækst på kun lige godt en procent. Lande som USA, Norge, Finland, Holland, Sverige og Storbritannien ligger på det dobbelte. Det har betydning for det tyske lederskab. Forskningen om landes villighed til at lære og lytte til andre lande viser, at villigheden hertil stiger med landenes præstationer. Det betyder, at man ikke kan forvente, at andre lande fremover synes, at de tyske forslag på dette og hint område er særligt geniale.

Problemet med den nuværende tyske regering er, at den hidtil i vidt omfang har lukreret på ikke mindst Gerhard Schröder-regeringens grundlæggende reform af det tyske arbejdsmarked. Selv har man imidlertid ikke gennemført særlig meget. Energireformen (»Energiewende«) for nogle år siden, hvor man bl.a. udfasede atomkraften til fordel for vind- og solenergi, har vist sig at være en meget dyr affære, som også især drejede sig om at holde sig ved magten.

Alt i alt er Tyskland således både på grund af problemer med empatien, etikken og fremtidige præstationer en problematisk leder i Europa.