Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Er psykiatrien syndebuk?

Modelfoto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Søger man hjælp i psykiatrien og diagnosticeres med f.eks. angst, som ifølge Psykiatrifonden er den mest udbredte lidelse i Danmark, får man tilbudt seks samtaler med en psykolog, hvorefter man betragtes som færdigbehandlet.

Søger man hjælp med henvisning til behandling af angst, kan ventetiden hedde otte måneder. Angst hæmmer daglige gøremål, herunder arbejdsliv, socialt liv og personlig hygiejne. Vil vi stå til ansvar for denne uhensigtsmæssige behandling af psykisk ramte?

Ansvaret er vores, ikke alene psykiatrien.Psykiatrien består af veluddannede individer, som ønsker at hjælpe borgere med psykiske lidelser, men mangler de nødvendige ressourcer.

Vi lever i et demokratisk styre med mulighed for medbestemmelse. Ønsker vi, at medborgere ikke bukker under for psykiske lidelser, skal vi udnytte vores stemmeret.

At investere i ressourcerne vil få færre psykisk ramte til at isolere sig fra samfundet, og dermed blive en større del af arbejdsmarkedet og samfundets videreudvikling. Psykisk ramte byder på lige så fremragende kompetencer som borgere uden psykiske lidelser. Sammen kan vi ændre på de indtil nu utilstrækkelige forhold ved at give psykiatrien mulighed for at udføre deres arbejde samt acceptere medborgeres behov for hjælp, selvom psykiske lidelser kan være svære at forstå.