Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Er OPP fremtiden for store byggeprojekter?

Carl Holst: Sundhedsområdet har behov for innovativ tænkning, hvis vi skal skabe de bedste rammer ud fra de midler, vi har til rådighed. Derfor planlægger vi i Region Syddanmark i løbet af de kommende år såkaldte offentlige-private partnerskaber (OPP) for mellem én og 1,5 milliarder kroner.

Carl Holst, Regionsrådsformand Region Syddanmark Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OPP går ud på, at vi i det offentlige går sammen med en privat partner om at løfte opgaven med at finansiere, bygge og vedligeholde eksempelvis en ny motorvej, et nyt sygehus eller nye parkeringspladser. Som det første store projekt på sundhedsområdet foreslår vi at gøre opførelsen og driften af et nyt psykiatrisygehus i Vejle til et OPP-projekt. Byggeprisen på sygehuset anslås til 412 mio. kr., hvilket vil gøre projektet til det første store sygehus-OPP i Danmark.

Når OPP-selskabet også har ansvaret for den efterfølgende drift og vedligeholdelse af bygningen, giver det et stort incitament til at bygge godt og energirigtigt. Ellers kommer selskabet ikke til at tjene penge.

Andre mulige OPP-projekter er nye P-huse ved sygehusene, nyt fælles vaskeri, nye fælles køkkenfaciliteter og et nyt psykiatrisk sygehus i Odense til 520 mio. kr.

Vi har allerede gode erfaringer med OPP fra byggeriet af motorvejen mellem Sønderborg og Kliplev. Pengene i det daværende Sønderjyllands Amt rakte ikke til at smide en milliard efter en motorvej. Derfor var det oplagt at prøve at gøre projektet til det første store OPP herhjemme. Vi fik vores motorvej langt tidligere, end det ellers havde været muligt. Dels fordi vi selv skulle have sparet op, og dels fordi den private partner kan opføre motor­vejen hurtigere end normalt for den slags projekter.

Den vigtigste begrundelse for at gøre psykiatrisygehuset i Vejle til et OPP-projekt er, at det giver mulighed for at komme hurtigt i gang med at bygge det nye sygehus. Vores økonomi levner ikke rum til at bygge sygehuset på traditionel vis de næste mange år. Dermed skaber vi i løbet af fire-fem år hurtigt og effektivt optimale rammer til gavn for vores patienter.

En anden grund til at bygge som OPP er, at vi total set kan spare penge. I England har man 20 til 30 års erfaringer med store OPP-projekter, og her har den engelske rigsrevision regnet forskellige OPP-projekter igennem og er nået frem til besparelser på 10-20 procent i forhold til traditionel finansiering og drift.

Ud over England har man også i Sverige erfaringer med OPP. Blandt andet bliver det nye Karolinska Universitetssygehus i Stockholm opført som et OPP-projekt, og de foreløbige erfaringer herfra tegner yderst interessante.

En tredje grund til at vælge OPP i Vejle er, at der er tale om et så tilpas stort projekt, at mange private partnere har lyst til at byde ind og være med til at udvikle nye produkter og nye arbejdsmetoder, som senere kan gå hen at blive nye eksportsucceser. For landsdelen vil virksomhedernes succes kunne brede sig og føre til vækst og flere arbejdspladser noget vi i Region Syddanmark kæmper hårdt for. Med OPP har vi mulighed for at give vore patienter den bedst mulige behandling og give vore medarbejdere de bedst mulige rammer. Og samtidig sørge for, at Region Syddanmark fortsætter rejsen mod innovation og stigende vækst.