Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Er kultur og fritid kun gøgl og cirkus?

Foto: Sara Gangsted
Læs mere
Fold sammen

Det er noget af en shitshorm, der har rejst sig i kølvandet på Alternativets udmelding om, at de vælger kultur- og fritidsborgmesterposten i København. I debatten er ord som gøgl og cirkus blevet knyttet til kultur- og fritidsområdet.

Politikere holder sig heller ikke tilbage. Således udtaler Jakob Haugaard fra Socialdemokraterne, at »forvaltningsmæssigt er kulturområdet dybest set basisdrift af biblioteker og idrætsfaciliteter«, og Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard skriver lettere hånende i et opslag på Facebook, at Alternativet åbenbart prioriterer at åbne svømmehaller.

Denne latterliggørende tilgang til kultur- og fritidsområdet afslører mangel på indsigt og endnu værre en mangel på politiske ambitioner samt en foragt for civilsamfundet, som er mig helt ubegribelig.

Hver dag skaber frivillige og ansatte gode oplevelser i idrætsforeningerne i hele landet. Og foreningerne løfter flere vigtige samfundsopgaver.

Med over 250 unge mennesker ansat i fritidsjob som svømmetrænere er vi i Hovedstadens Svømmeklub en meget stor arbejdsplads. Vi bidrager til at gøre unge mennesker parate til arbejdsmarkedet.

Over 100 frivillige er med til at drive vores forening, og frivillighed og mødet mellem frivillige skaber sammenhængskraft. De frivillige fra Hovedstadens Svømmeklub er også med, når EM i svømning bliver afholdt i Royal Arena i december. En idrætsbegivenhed der skaber omsætning og arbejdspladser i København. I øvrigt peger undersøgelser på, at hvis en person har arbejdet frivilligt, har vedkommende også mere tiltro til demokratiet og dets institutioner.

Anerkend foreningslivet

Foreningslivet arbejder også seriøst med integration. I Hovedstadens Svømmeklub har vi fået over 500 børn med anden etnisk baggrund ind i svømmehallerne. Ind og møde det danske foreningsliv. Nogle af dem har vi uddannet til trænere og givet et fritidsjob.

Hovedstadens Svømmeklub er bare én forening blandt mange. Danmark består af et engageret og ambitiøst foreningsliv og civilsamfund, som hver eneste dag løfter flere af de nævnte vigtige samfundsopgaver.

Det er almindelig anerkendt, at børn og voksne har brug for at bevæge sig, og at vi som samfund har glemt den vigtige daglige fysiske aktivitet, så borgerne eksempelvis ikke ender som faste sukkersygepatienter i et i forvejen overbebyrdet sundhedssystem. Idrætsforeningerne er med til at bevæge danskerne hver dag, og er på den måde med til at skabe gode livslange vaner med vigtig sundhedsfremmende fysisk aktivitet.

I stedet for at gøre kultur- og fritidsområdet til en kastebold i et politisk spil, vil jeg opfordre til, at man giver området den anerkendelse, det fortjener. Og jeg vil opfordre til, at man begynder at tænke visionært på kulturens og idrættens vegne.kultur