Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Er jeg for hvid?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er jeg for hvid til at blive mangfoldighedsdialogfaciliteret af en sofa?

Det personlige møde er forsvundet i banken, på posthuset og i supermarkedet. Der kompenseres tilsyneladende herfor med stadigt længere jubelagtige plusord om selv den mindste form for personlig kontakt i det offentlige rum.

I større danske byer er der således talrige byrumsprojekter, som vil i dialog med os. Der deles mad ved langborde fra delefade med dialogbestik, der opføres dialogbænke, og vi sendes i rastløst, nervøst kredsløb om os selv.

I Aarhus har vi en mangfoldighedsdialogfaciliterende sofa. Det er det længste dialogord, jeg hidtil er stødt på. Sofaen står i byens kulturproduktionscenter, Godsbanen.

Den er lav i lounge-stil, og så kan den sættes sammen på mange fleksible måder, der 1:1 matcher måden, vi skal være omstillingsparate på i konkurrencestaten.

Jeg har siddet i sofaen med min hustru i nervøs forventning om, at mangfoldighedsdialogen skulle indfinde sig.

Som hvid, heteroseksuel, bagstræberisk ciskønnet mand er jeg i mangfoldighedshenseende at regne for en konformistisk kerub ved civilisationens port. Men der skal jo være en grå baggrund til al farveladen.

Min hustru er nemlig både dansk-srilankansk og fra udkantsdanmark – Bælum, en lille by i Himmerland, der for et par år siden fik tilnavnet Danmarks røvhul i en artikel i Ekstrabladet. Det lugter da lidt af mangfoldighedsdialog.

Hun er imidlertid ikke udpræget kulturasiatisk: Hun vasker mine underhylere. Men i maskine, ikke i hånden, og millimeterdemokratisk betinget af, at jeg tager al opvask. Det trækker nok i en mindre mangfoldig, kulturdansk retning.

Det korte af det lange er, at jeg er i tvivl om, hvorvidt vi har præsteret en mangfoldighedsdialog. Men flot er sofaen.

På Store Torv i Aarhus stødte jeg på et andet dialogprojekt med det ubeskedne navn »Rethink Human Being«.

Jeg kan selv vanskeligt få mennesker til at sætte en kaffekop i en opvaskemaskine. Så man må sige, at ambitionsniveauet var på plads med en fuldkommen gentænkning af mennesket.

Her handlede det om »Færre fremmede i verden«. Ved opsatte borde kunne man indgå i dialog med en fremmed. Velsagtens ud fra en proaktiv, handlingsorienteret tanke om, at opdelingen af venner og fremmede kunne løses én dialog ad gangen. Indtil man er alle klodens 7,5 milliarder mennesker igennem.

Da jeg stod og betragtede det i sikker afstand – jeg er både for hæmmet, genert og hus- og bilejende til den slags – var det primært unge mennesker i 20erne, der benyttede sig af muligheden. Det er nok meget naturligt, før ovennævnte tristesse af erfaring, rødder og faste forpligtelser er en realitet.

Fælles for begge dialogprojekter var således en stor ordrigdom. På trods af de tilsyneladende appeller til det fælles og kollektive, afspejler dialog-iveren en individualiseringstendens: DU redder verden én dialog ad gangen. Forandringen starter med dig selv, som selvudviklingslitteraturen dikterer.

Vi er langt fra lavmælte samtaler med bankassistenten, kassedamen og postfunktionæren med udgangspunkt i et konkret ærinde, hvor eventuel samtale bare var et hyggeligt biprodukt heraf. Ud fra en i dag næsten fremmedartet antagelse om, at samtalens parter var voksne, myndige mennesker i stand til at tale fornuftigt med hinanden.

I stedet har vi fået mangfoldighedsdialogfaciliterende sofaer.