Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Er dit barn læringsparat i dag? Inspiration fra Australiens skolesystem

»I telefonen er skolens venlige og professionelle sekretær, som fortæller mig, at min datter ikke er læringsparat i dag, og at jeg derfor venligst må hente hende. Øhh, læringsparat...?«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spørgsmålet i rubrikken til dette indlæg er relevant – særligt når jeg befinder mig til forældreintro-aften på Port Melbourne Public School.

Her oplyses forældrene om hvilke forhold, der gælder på skolen. En slags brugervejledning.

Det er lidt den omvendte verden fra det, jeg kender i Danmark. Der har et forældremøde mere karakter af, at forældrene stiller krav til skolen, hvis stakkels ansatte næsten permanent presses i defensiven. I Melbourne bliver der derimod lyttet, når rektor forklarer, hvad skolen forventer af forældrene. Og det skulle snart vise sig at være vigtig info.

Et par uger senere henter min sekretær mig ud af et møde, der er et telefonopkald, jeg må tage. Ude på gangen fortæller hun, at skolen ringede, og jeg spurgte straks, hvad min datter havde brækket.

Men der var ikke sket nogen ulykke. I telefonen er skolens venlige og professionelle sekretær, som fortæller mig, at min datter ikke er læringsparat i dag, og at jeg derfor venligst må hente hende. Øhh, læringsparat...?

Det var så her, at den venlige sekretær kunne gentage rektors forklaring til ignoranten her om det allermest fundamentale begreb i en skole – at børnene møder læringsparate. Ellers kan de jo ikke modtage læring, hvilket sådan set er hele formålet med deres tilstedeværelse på skolen, og så vil det gå ud over de andre elevers udbytte af dagen.

Så intet drama, ingen skade sket, blot som hvis barnet havde feber – bare vær venlig at hente.

Logik for burhøns. Det var lige der, det gik op for mig, at jeg havde forsømt mit ansvar.

Det var ikke skolens ansvar, om min datter var kommet i seng i ordentlig tid. Ikke skolen, som skulle bøvle med det, hvis vi havde haft en fortravlet morgen. Ikke deres problem, hvis morgenmaden havde været for let. Ikke deres kamp, hvis min datter var træt af et eller andet og umotiveret – det var mit ansvar.

Jeg skal levere et styk læringsparat barn – og så skal de nok tage over derfra og gøre deres del af jobbet excellent.

Den selvindsigt har siddet på rygraden lige siden, og det er en ansvarsplacering, som gjorde en kæmpe forskel i den australske folkeskole. Der var mange interessante forhold, men denne lille vane, det lille telefonopkald, gjorde efter min vurdering den største positive forskel.

Det virkede i den grad. Der var ikke så mange forældre, som fandt det morsomt at bede chefen om fri for at hente et overtræt barn. Så læringsparathed var et ansvar, forældrene tog på sig. Også i vores skole som faktisk lå i et socialt belastet område. Det løftede undervisningen markant og kostede intet. Lige siden har det undret mig, at man ikke har denne enkle praksis i den danske folkeskole.

Jeg spurgte interesseret mine kolleger i Australien om dette fænomen, og de kiggede på mig halvt medlidende, halvt vantro – og forklarede tålmodigt det åbenlyse. Selvfølgelig var det sådan i enhver skole. Hvordan skulle det kunne være anderledes?