Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Er den sproglige biodiversitet ved at forsvinde?

Peter Nedergaard. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I biologiens verden fremhæver man tit værdien af biodiversitet. Bliver arternes genpulje for ensartet, degenererer dyrene i det pågældende område. Man skal altid vare sig for at overføre biologiske begreber til samfundsforhold, men jeg vover alligevel pelsen i denne klumme, som handler om sprog.

I visse dele af undervisningsverdenen er engelsk muligvis ved at udrydde interessen for andre sprog. Er det ikke ganske naturligt i globaliseringens tidsalder med engelsk som fremmedsproget over alle? Er det endda ikke sådan, at megen af faglitteraturen er på engelsk, og hvad kan vel være bedre end at undervise på det sprog, som litteraturen er på?

Det er sandt, at i hvert fald samfunds- og naturvidenskabens lingua franca i dag er engelsk. Der burde endda gøres en indsats for, at endnu mere af den endnu danske videnskabelige produktion kom ud på engelsk.

Omvendt bygger det på en yderst overfladisk forståelse af globaliseringens udfordringer at tro, at det dækkende svar på den er, at alt foregår på engelsk. Det skyldes tre forhold. For det første bidrager den sproglige diversitet til ny erkendelse. Søren Kierkegaard fik i sin tid dispensation til at skrive sin afhandling Om Begrebet Ironi med stadigt Hensyn til Socrates på dansk og ikke på latin, som det ellers var praksis i samtiden. Han skrev en anmodning til kongen med den begrundelse, at emnet ironi ville komme bedst til udtryk i det danske sprog. Måske var Kierkegaard ikke blevet en verdensberømt filosof, hvis han var blevet tvunget til at skrive på et andet sprog end dansk.

For det andet er den ensidige satsning på engelsk et udtryk for, hvad professor Per Øhrgaard engang har kaldt danskernes sproglige selvkolonisering, hvorigennem man i virkeligheden afskærer dansk fra flere impulser fra f.eks. Tyskland og Frankrig, end man får af nye impulser fra den engelsktalende verden, fordi de sidstnævnte impulser allerede er indarbejdet. Når man ensidigt underviser på engelsk, sker der tit det, at alt ikke-angelsaksisk bliver ekskluderet.

For det tredje er der spørgsmålet om selve det danske sprog. Det er efterhånden alment anerkendt, at sproget i høj grad i sig selv er bærer af viden. Et nuanceret og præcist sprog indebærer, at man har mulighed for at kunne komme til at besidde en nuanceret og præcis viden. Dansk degenererer på den anden side som sprog, hvis det ikke også har en analytisk og akademisk dimension. Det bliver da et andenrangs sprog.

ALT DETTE BETYDER naturligvis ikke, at der ikke skal tilbydes undervisning på engelsk. Af hensyn til både danske og udenlandske studerende. Det er heller ikke sådan, at danske studerende ikke skal tage på udenlandsophold på et af den engelsksprogede verdens mange fremragende universiteter og læreanstalter. Snarere burde normen være, at man skulle ud i mindst ét år. Noget tyder imidlertid på, at den stigende mængde undervisning på engelsk i Danmark har lullet de studerende i søvn i den tro, at den kan erstatte et udlandsophold. Det er en fejlslutning. Man får andre ting med i bagagen ved et sådant ophold i udlandet end det sproglige.

Konklusion: Der er mange gode grunde til at overveje en større sproglig diversitet end den, der for tiden ofte lægges op til på danske universiteter.