Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Er børn tjent med gamle fædre?

Men hvad med børnenes tarv? Er børnene tjent med gamle fædre – selvom de er kærlige og går ALL IN, mens de er i live?

ccc Fold sammen
Læs mere

Flere og flere ældre mænd får børn. Det viser nye oplysninger fra Danmarks Statistik. Fra omkring 250 nyfødte børn med fædre over 50 år, er tallet i løbet af 30 år steget til knap 700 om året. Det fremgår også, at det især er i de nordsjællandske kommuner, at ældre mænd er aktive med at få børn. I resten af landet og især i yderkommuner er der ikke så mange af slagsen.

Det har givet anledning til omtale i flere af landets aviser og øvrige medier, som har interviewet parterapeuter, psykologer og »konsekvenseksperter« – altså de gamle mænd selv – om grunden til stigningen i antallet af ældre mænd med nyfødte børn.

Forklaringen på udviklingen mod flere ældre fædre siges bl.a. at være, at partnerskabet i dag er et følelsesmæssigt og eksistentielt valg, hvor folk er friere med flere muligheder for at møde nye partnere og få nye impulser. Barnet bliver på den måde et bindemiddel, som det siges, der kan få det nye forhold til at hænge bedre sammen. Det er altså en måde at få bekræftet et lidt umage forhold og vise omverdenen, at der stadig er liv i den gamle, velstillede forstadsmand, som både har hus og bil, men mangler lidt liv.

Der er imidlertid stort set ingen i debatten, der har set på sådanne børns vilkår. Den medicinske litteratur peger ellers stort set entydigt på, at ældre mænd forøger risikoen for, at deres børn bliver maniodepressive, skizofrene, får mentale problemer, ADHD, osv. Selvom risikoen for at sådanne sygdomme er beskeden, er den dog væsentlig eller signifikant, som det hedder.

Hertil kommer det sociale aspekt, der kan være forbundet med at være barn af en gammel far. Igen viser det sig, at børn af ældre fædre har øget risiko for sociale problemer, dårligere indlæring og flere selvmordsforsøg. Igen uden at det er store tal, det handler om, men de er der, og bør ikke bare overses.

Og så kunne man jo også pege på, hvordan børnene selv oplever at have en gammel far sammenlignet med en yngre af slagsen. Hvordan er det at blive hentet af en bedstefarlignende far, at tage ham med på legepladsen og til forældremødet og dér få ham ned på skolebænken, eller hjælpe ham med at få vejret, når der skal løbes orienteringsløb i skoven. Der er trods alt ting, man ikke kan løbe fra, når alderen kalder.

Det kunne selvfølgelig indvendes, at der også er mange yngre fædre, som ikke kan leve op til den gode fader-rolle hverken fysisk eller psykisk. Det er bare ikke det, det handler om. Fædres alder har en selvstændig betydning for, hvordan børn har det, og hvordan de klarer sig socialt og helbredsmæssigt. Det er derfor beskæmmende, at fokus i den grad er på, hvor fantastiske ældre fædre er over for deres børn, når der skal tegnes portrætter af dem. De har mere tid og flere penge og er meget opmærksomme, siger de selv. Og det applauderes ofte med, at vi alle har ret til børn. Men hvad med børnenes tarv? Er børnene tjent med gamle fædre – selvom de er kærlige og går ALL IN, mens de er i live?