Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Enhedslistens blinde øje

»En knaldhård voldsforherligende, bevægelse har fået lov at vokse sig stærk herhjemme. En bevægelse, der er vokset op i Enhedslistens baghave.«

Per Clausens pinlige udtalelser ikke spor overraskende, skriver Katrine Winkel Holm. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingskes Jesper Beinov har helt ret i, at folketingsmedlem Per Clausens (EL) forsøg på at relativere overfaldet på den svenske kunstner Dan Park er helt upassende i situationen (»Borgerlige ord« tirsdag 6. januar). Men det bør samtidig tjene som en øjenåbner for offentligheden.

For hvordan er det kommet så vidt, at Dan Park ikke kan gå fredeligt rundt i København uden at skulle risikere et kalkuleret overfald fra hætteklædte voldsmænd? Hvordan kan det være, at vi i dag beskæmmet må indrømme, at ytringsfriheden ikke har det meget bedre i Danmark end i Sverige, fordi gadens parlament her frit kan knægte den?

Det skyldes først og fremmest én ting: At en knaldhård, voldsforherligende bevægelse har fået lov at vokse sig stærk herhjemme. En bevægelse, der er vokset op i Enhedslistens baghave

Alt tyder nemlig på, at de sorte hættemænd, der slog Park fordærvet nytårsdag, var venstreekstreme voldsmænd. Det er Dan Parks egen opfattelse, og kendere af miljøet giver ham ret.

Læs også: Per Clausen: Voldsoffer er en nar

Hvis det er tilfældet, indskriver overfaldet sig i en lang række af voldelige aktioner tilbage fra 1992, hvor bevægelsen, kaldet Antifascistisk Aktion (AFA), blev dannet af bl.a. nuværende spindoktor fra Enhedslisten, Pelle Dragsted.

I 2002 gjorde Dragsted klart, at han så vold som et legitimt middel i AFAs kamp mod højrefløjen. Med hans egne ord: »Vi har (...) sagt, at for de folk, der ligger i det yderste højre på fløjen, er vi klar til at tage den fysiske konfrontation for at forhindre dem i at udvikle deres bevægelse.«

AFA har da også i hele sin levetid fungeret som et effektivt tæskehold, der udøver vold og hærværk mod meningsmodstandere og terroriserer deltagere i de politiske møder, som AFA mener ikke bør finde sted. Både Konservativ Ungdom og Venstres Ungdom har oplevet at få deres møder ødelagt af AFA, og adskillige – herunder bloggeren Kim Møller fra Uriasposten – er blevet overfaldet og gennembanket, som Dan Park blev det nytårsnat.

Pelle Dragsted har selv taget afstand fra sin voldsforherligende fortid og gjort alt for at slette sine spor, men der er stadig stærke tråde mellem Enhedslisten og AFA.

Det er således et faktum, at AFA gennem årene har modtaget politisk og økonomisk støtte fra Enhedslisten.

Senest har det fremtrædende medlem af Enhedslisten, Anna Rytter, udtalt, at AFA er en god samarbejdspartner, når det handler om at bekæmpe fascisme og nazister i Danmark. En rystende udtalelse, der ikke har medført eksklusion af hende.

Læs også: Provokunstneren Dan Park overfaldet på Nørrebro

På denne baggrund er Per Clausens pinlige udtalelser ikke spor overraskende. Tværtimod viser de, at tiden er kommet til at afkræve Enhedslisten et tilbundsgående opgør med voldsympatisørerne i egne rækker

Først når vi får det, kan vi få bugt med de sorte stormtropper, som udgør en alvorlig trussel mod ytrings- og forsamlingsfriheden i Danmark.