Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Endnu en meningsforbryder sigtet

Lars Hedegaard & Katrine Winkel Holm: Mange undrer sig over, at opklaringsprocenten for bl.a. indbrudstyverier styrtdykker. Men der er en forklaring: Politiet har så travlt med at komme efter meningsforbrydere, at det nødvendigvis må gå ud over andre opgaver.

Lars Hedegaard & Katrine Winkel Holm, hhv. formand & næstformand i Trykkefrihedsselskabet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Senest er det Torben Mark Pedersen fra Trykkefrihedsselskabets bestyrelse, der har fået ørerne i maskinen i form af en racismesigtelse. For et par dage siden fik han besøg af en kvindelig betjent, der meddelte, at han er i myndighedernes søgelys.

Han måtte ikke få sigtelsen at se, men fik dog at vide, at det var hans udtalelser om visse religiøse grupper, der havde fået det overbebyrdede politi til at gribe ind.

Andre er sluppet af sted med at sige langt mere krasbørstige ting, for rettens veje er uransagelige. Hvem kan vide, hvad der går gennem politiets hoved, når det beslutter, at Per skal i fedtefadet, mens Poul slipper?

Miseren skyldes, at den sigtede for halvandet år siden skrev et blogindlæg på 180Grader, hvor han bevidst forsøgte at udstille de absurde konsekvenser, som straffelovens berygtede racismeparagraf 266b har fået for retssikkerheden. For at sætte sagen på spidsen gentog han den vending, som tidligere MF Jesper Langballe blev dømt for, men om danske fædre: »Selvfølgelig skulle jeg ikke have sagt, at der er danske fædre, der voldtager deres døtre, når sandheden i stedet synes at være, at de nøjes med at slå døtrene ihjel - og i øvrigt vender det blinde øje til onklernes voldtægt«.

Udsagnet er utvivlsomt sandt. Sådan er der danske mænd, der har handlet.

For at variere temaet indsatte Torben Mark Pedersen i stedet for »danske fædre« forskellige andre kategorier, bl.a. eskimoer, mongoler, ateister, hinduer og muslimer. Og efter at have tænkt sig om i halvandet år har politiet besluttet, at det er for galt, selv om det givetvis er sandt, at medlemmer af de anførte grupper har begået sådanne forbrydelser.

Men nu kommer det underligste: Torben Mark er så vidt vi forstår ikke sigtet for at have sagt slemme ting om danskere, eskimoer, asiater osv., men kun for at have skrevet ilde om medlemmer af religiøse grupper. Man kan altså frit fornærme eskimoer, men ikke muslimer, selv om »etniske grupper« hører til de særligt begunstigede i § 266b. Hvis den sigtede havde skrevet, at der er folk i rullestol, der vender det blinde øje til onklernes adfærd, ville det også være i orden, for handicappede nyder ingen særlig beskyttelse i den danske krænkelsesparagraf.

Homoseksuelle gør, men formentlig ikke heteroseksuelle. Det går nok også an at fornærme folk, der bor på Falster, mens man skal vare sig for at sige noget lignende om hinduer.

Men måske er det netop disse absurditeter, politiet har ønsket at udstille gennem sin selektive praksis? Måske vil politiet vise Folketinget, at krænkelsesparagraffer fører til ulighed for loven og dermed bryder Grundloven, der ikke kender til grupperettigheder - og ganske særligt ikke til særrettigheder?

Hvis det er tilfældet, skal politiet have tak for at have udvist ukarakteristisk ildhu.