Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

En ny reformation, tak!

Peter Nedergaard: Måske er det tiden til igen at få en reformation i Danmark, hvor bøtten atter vendes og Massoud Fouroozandeh bliver biskop for Fyens Stift, mens Tine Lindhardt tilbydes job som præst i Vollsmose med besked om at missionere sig til sin egen løn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten 500 år efter den evangelisk-lutherske reformation er folkekirken i Danmark trængt. Selv om andelen af danskerne, som er medlem af folkekirken, stadig er høj, falder det støt år efter år. De fleste af folkekirkens ansatte har ikke megen succes med at vende udviklingen, selv om man skulle tro, at det var, hvad der i den nuværende situation lå dem allermest på sinde. Godt nok påbyder Jesus dem i Bibelen i form af missionsbefalingen at anstrenge sig for at »gøre folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem«. Men det ser ikke ud til, at det er noget, man tager særligt højtideligt. Det er sikkert også rarere at bruge tiden og pengene på at anskaffe fornem kunst, fine messehagler og lignende end på det mere slidsomme missionsarbejde. Så kunne man måske i det mindste forvente, at man havde lyttet så meget til Jesu ord, at det blev hilst velkommen, når der endelig var en præst, som tog Bibelens ord alvorligt. Men end ikke det sker.

»Folkekirkens første eksmuslimske præst kan miste sit arbejde«, stod der på forsiden af Kristeligt Dagblad 5. december i år om én, som aktivt gjorde netop det.

Der er tale om Massoud Fouroozandeh, som er tidligere muslim og nuværende sogne- og indvandrerpræst i Fyens Stift. Ifølge Kristeligt Dagblad er det lykkedes Fouroozandeh at døbe 160 konverterede muslimer i 2011 og 2012. Det er vist mere, end nogen anden i folkekirken kan præstere. Alligevel mødes han med kritik og trussel om fyring. Hans chef er biskop Tine Lindhardt. Hun har krævet, at han ved enhver dåb sikrer sig, at den døbte samtidig bliver medlem af folkekirken. Ellers risikerer han at miste sit embede.

Fouroozandeh selv har først og fremmest set det som sin opgave at gøre folk kristne via dåben. Det har ikke i alle tilfælde umiddelbart ført til indbetaling af kirkeskat til folkekirken, hvad han så bebrejdes. Havde han omvendt ligget på den lade side og ladet missionsbefaling være missionsbefaling, var der muligvis intet sket. Folkekirkelig ladhed er tilsyneladende den foretrukne norm. Måske er det tiden til igen at få en reformation i Danmark, hvor bøtten atter vendes og Massoud Fouroozandeh bliver biskop for Fyens Stift, mens Tine Lindhardt tilbydes job som præst i Vollsmose med besked om at missionere sig til sin egen løn. Sådan en folkekirke ville jeg hellere end gerne fortsat være medlem af. Med hensyn til den nuværende er jeg i stigende grad i tvivl.

Hvad var det for øvrigt, at Jesus sagde om farisæerne, som han gjorde op med: »Alt, hvad de gør, gør de for at blive lagt mærke til. De gør deres bederemme ekstra brede og kvasterne på deres bedesjaler ekstra store. De elsker at være æresgæster ved de fine middage, og de kappes om de fornemste pladser i synagogerne. De nyder, at man hilser ærbødigt på dem på gaderne, og at folk kalder dem for ›rabbi‹ – læremester. Sådan må I ikke opføre jer. Tværtimod, I skal betragte jer selv som søskende på lige fod med hinanden.« Den opsang kan vi alle trænge til i ny og næ. Biskopper inklusive.

Glædelig jul.