Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

En mur af had

Eva Agnete Selsing: Hvad er det det egentlig, Folkekirkens Nødhjælp ønsker at opnå med deres antiisraelske ’mur’? - Roskilde Festival er slut for i år, og dermed også Folkekirkens Nødhjælps antiisraelske happening. For dem, som ikke har fulgt med, opførte den såkaldte hjælpe­organisation en ’mur’ på festivalen, som skulle illustrere det påstået uretfærdige i den sikkerhedsbarriere, Israel har været nødt til at opføre for at beskytte sin befolkning.

Eva Agnete Selsing Filosof Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folkekirkens Nødhjælp henviser selv til FN og internationale konventioner, som Israel antagelig forbryder sig mod ved at have opført barrieren. Nuvel. Hvis man ikke lige tilhører den esoteriske masse af statskundskabsstuderende og andre akademiske sværmere, som er ellevilde med over­nationale samlinger af Israel-fjendtlige forbryder­stater, såsom FN, så er det ikke svært at forstå Israels bevæggrunde. De vil gerne forhindre terrorangreb - og der er, må man sige, en vis empiri til at understøtte den bekymring.

Men hvordan kan et forsvarsværk være noget, en hjælpeorganisation arbejder intenst på at eliminere? Og, relateret, hvad lærer man palæstinenserne ved at praktisere denne moral? Man lærer dem at blive ved. Det palæstinensiske selvstyre har afvist en tostatsløsning, og alligevel fortsætter pengestrømmen til området, blandt andet fra Folkekirkens Nødhjælp. Man har, fra palæstinensisk side, i fire krige forsøgt at udrydde jøderne, og alligevel fortsætter den internationale støtte til Israels fjender. Senest altså med den propagandistisk iscenesatte ’mur.’

Der er, følgelig, en række relevante indvendinger til Folkekirkens Nødhjælps moral i denne henseende. En af dem er fint formuleret af den amerikanske Israel-debattør Alan Dershowitz. Ifølge Dershowitz skal Israel, som ethvert andet land, udsættes for retmæssig kritik. Israel begår også fejl, og skal kunne klandres derfor. Men, påpeger han, der er ubestrideligt en, i forhold til jøderne, moralsk anløben tankegang på spil, når man udsætter Israel - jødernes eneste land - for andre standarder, end man udsætter resten af verdens lande for. Hvilket tydeligvis er tilfældet her: man bruger tid, penge og energi på at bekæmpe et forsvarsværk, der skal redde menneskeliv, når man kunne fokusere på de utallige menneskerettighedskrænkelser, der foregår få hundrede kilometer væk hos mange af Israels naboer. Der ikke, som Israel, er velfungerende demokratier med en for området enestående grad af religiøs og kulturel tolerance.

Og hvad opnår man i givet fald ved at fjerne sikkerhedsbarrieren? Man opnår at frarøve det israelske folk - jøderne - muligheden for at beskytte sig. For manges vedkommende muligheden for at overleve. Nu er jeg ingen ekspert udi international ret, men denne handling er vel at henregne til de sværere menneskerettighedskrænkende kategorier. Eller burde i hvert fald være det.

Israel-debatten er inficeret med tunge, historisk fejlagtige og ideologisk forgiftede myter. Folkekirkens Nødhjælps antiisraelske propaganda er blot et lille bidrag hertil. Men hvis man tænker bare en smule over det, er det ikke svært at indse, hvad bevæggrundene for denne happening er. Det er noget meget usympatisk. Det er en mur af had til et folk, der bare gerne vil overleve.