Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

En maskering af undertrykkelsen

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I forbindelse med, at der ikke længere kan bades kønsadskilt i en svømmehal i Aarhus, har der været røster fremme om, at det forhindrer et stort antal kvinder og piger af anden etnisk herkomst i at udføre en aktivitet, de ellers ville have haft mulighed for at dyrke.

Svaret på, hvorfor denne kønsadskillelse fortsat ikke er en god idé, kom med episoden i et friluftsbad i Odense for nylig, hvor der kommer 25 unge med indvandrerbaggrund og chikanerer gæsterne. Kvinder og børn kaldes ludere. Ægtepar trues.

Ud fra en rent overfladisk betragtning skulle man ganske vist mene, at lige netop det skulle være en begrundelse for at blive ved med at bade kønsadskilt, men begge dele dækker i virkeligheden over en ekstrem seksualisering af kvindekroppen og ikke mindst en stærk seksualisering af selv mindreårige.

Seksuelle frustrationer

Begge dele viser, hvor mange seksuelle frustrationer, der bliver lagt låg over, når kvinder bader kønsadskilt bag nedrullede gardiner, og hvad der sker, når de unge drenge så endelig ser en kvindekrop.

Det er ikke en accept af det frie individ, men en bekræftelse af det kvindeundertrykkende patriarkat. Det er en bekræftelse af idéen om, at afklædte kvinder blot er ludere, som manden har fri adgang til og kan behandle, som han vil, hvorimod de tildækkede kvinder forbliver de dydige kvinder, disse unge mænd endegyldigt kommer til at gifte sig med. Dobbeltmoralen kunne ikke være mere rendyrket!

Den forestillingsverden, disse unge mænd repræsenterer, har ikke indarbejdet det afslappede forhold til kønnet og kroppen, som man almindeligvis har i Vesten, men må ty til at gemme disse ting af vejen bag nedrullede gardiner.

Individuel frihed

Det stiller spørgsmåltegn ved, hvad den individuelle frihed er og hvor langt samfundet skal strække sig. Skal man i misforstået tolerance vise nogle særhensyn til indvandrere, som disse blot bruger til at reproducere nogle patriarkalske forhold, der i det lange løb fastholder kløften mellem frihed og undertrykkelse? Det mener jeg ikke! Der er brug for en klar afstukket linje i nydanskernes socialisering i det danske samfund, hvor det bliver indskærpet, hvilke værdier vi har i Vesten, og det skal ske lige fra barnsben.

Jeg ved, at nogle imod dette vil indvende, at indvandrere blot bruger deres frihed til at leve, som de vil. Men det er en falsk analogi at stille op!

Man kan ikke begrunde en ufrihed – i dette tilfælde et stærkt kvindeundertrykkende syn på verden – med frihed, og det repræsenterer i bedste fald et forsøg på at efterligne vestlige værdier. Det er med andre ord en maskering af undertrykkelsen.

Halime Oguz er SF-folketingskandidat og cand.mag.