Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

En generation af festaber

Henrik Jensen: Undersøgelser har vist, at danske unge er verdens mest alkoholdrikkende. Det har nærmest karakter af kendsgerning, et fortvivlet produkt af den ikke-opdragelse, som de seneste generationer har været udsat for. Ifølge den er det nemlig som bekendt forbudt at forbyde. Her ser vi et af resultaterne.

Henrik Jensen, Lektor og forfatter Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den forløbne uge har det manifesteret sig i forældre, der trofast har berlingoet deres tørstige børn til og fra Roskilde-festivalen og ikke blot deres børn, men disses omfattende arsenal af drikkevarer, mere end de små kunne slæbe selv.

For en måneds tid siden illustrerede DRTV problemet med en lille serie dokumentarer. Man havde f.eks. sidste år med et kamera fulgt et par unge på Roskilde-festivalen og et andet par på såkaldt party-rejse til Bulgarien, arrangeret af det anløbne rejseselskab Ung Rejs. Senere konfronterede man i studiet de fire med nogle af billederne.

Det var for det første chokerende, hvor meget de drak i snit vel 15-20 genstande dagligt hver dag i et par uger. Ikke at de chokerede dem selv. »Jeg synes nu ikke, det er helt vildt«, mente en pige, mens en dreng udtrykte beundring over, »hvor meget kroppen kan klare.«

Et videnskabeligt indslag demonstrerede derpå hvilke skadevirkninger på hjernen, den type af drikkeri har. Det havde ikke nogen synlig effekt på de unge. De var alle fire parat til at gøre det hele igen i år. Faktisk havde de allerede bestilt billetterne. En af dem planlagde dog denne gang at undgå at blive indlagt på hospitalet.

De var ikke blevet klogere. De skammede sig heller ikke det mindste, men var tydeligt fascinerede over at være i fjernsynet det var ligesom at være med i et reality show!

Tidligere generationer festede bestemt også, men det var som oftest isprængt en god del bondeanger, en udløber af forældres pegefingre. I dag formår vi ikke længere at sætte noget, der minder om grænser. Vi kan bare appellere: »Synes du ikke, du har festet nok i denne uge?« »Skal I drikke så meget?« Svaret på det første spørgsmål er tydeligvis nej, på det andet: ja.

Ansvaret for skandalen blæser i vinden. De unge påtager sig det ikke. Deres forældre min generation heller ikke gerne, selv om det er svært at se bort fra, at opdragelsen af en hel generation er slået fejl.

Direktøren for Ung Rejs gjorde det klart, at hans selskab heller ikke påtager sig noget ansvar, selvom det lige var påvist i dokumentaren, at man på turen ulovligt udskænkede alkohol for mindreårige. Det var en fejl, den ville blive rettet, sagde han.

Lovgivningsmagten er bestemt også uklar i mælet. Der må her i landet ikke udskænkes alkohol for unge under 18, men hvis man er 16, kan man lovligt købe stoffet i ethvert supermarked. I eksempelvis New York må ingen under 21 hverken købe eller besidde alkohol. Og det håndhæves.

Ingen aner, hvad man skal gøre ved problemet. Der råder en radikal opgivelse. Imens hjælper forældre deres børn med at slæbe den sprut ned på Roskilde-festivalen, som de måske oven i købet selv har indkøbt til dem. Sikkert ikke fordi de synes det er en god ide, men fordi de ikke ved deres levende råd. For forældre er Roskilde-festivalen mindre en fest end et lurende katastrofeområde. De håber bare på, at deres poder kommer helskindet igennem udfordringerne.