Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

En dronnings svære håndelag

Foto: Linda Kastrup. Lisbeth Knudsen, Koncernchef Berlingske Media.
Læs mere
Fold sammen

Vi danskere flest har det formentlig med Kongehuset som institution i et demokrati anno 2015 som et slags »fornuftsægteskab« tilsat en hel del respekt for den slags traditioner, som holder sammen på os som nation, en dyb følelse af noget ærkedansk, en anerkendelse af Dronningens personlige evner og håndelag som majestæt og en nysgerrig fascination af en familie med en helt særlig nedarvet stillingsbeskrivelse. Dronning Margrethe har indledt en uge med fejringen af hendes 75 års fødselsdag, og vi deltager i fejringen her i Berlingske i dag med fuldt honnør. Det gør vi, fordi Dronning Margrethe som personlighed og med indlevelse mestrer den sjældne opgave at ramme danskernes toneart og det mentale klima her i landet, som hun selv kalder det. På trods af hendes distancerede og meget specielle tilværelse.

Hun har noget både ophøjet og meget menneskeligt over sig, når hun skifter fra de officielle pligter til de kunstneriske opgaver uden for den officielle kalender. Man fornemmer hendes glæde ved at præstere noget sammen med andre og lade sig udfordre af andre i modsætning til hendes daglige sikkert ofte ret ensomme position omgivet af masser af formaliteter. Man fornemmer hendes kunstneriske søgen og tvivl, hvad der kun føjer en klædelig ting til hendes personlighed. Hun udfører sin professionelle opgave som statsoverhoved med klogskab og stor professionalisme, som kommende generationer af kongelige kunne lære meget af. Hun formår både at udtrykke sig kongeligt og dog nærværende, når det er på sin plads, som det i høj grad afspejles i dagens interview. Hun efterlader aldrig tvivl om, hvilket ansvar og hvilken pligt, der er hendes nedarvede udfoldelsesrum og første prioritet, men samtidig tillader hun sig at føje flere og flere personlige interesser til paletten. Hun er et intellektuelt, reflekterende menneske, som følger rigtigt godt med i tidens debatter og dilemmaer, hvad hun sagtens kunne tillade sig at bruge mere af i sine taler. Der er et svirp af lune og humor i hende, som forekommer afvæbnende midt i alt det ceremonielle.

Respekt for at Dronningen tør vise sin kærlighed til Prinsgemalen og stolthed over kronprinsparret i åbenhed. For at Dronningen har givet prins Henrik mere rum til at finde sin egen stil og livsglæde. Og for at fyre den rappe replik af, når medierne bliver så ærbødige og overfladiske i deres spørgsmål til hende, at hun ikke bliver udfordret af det men sandt at sige kun kan se komikken. Vi har et Kongehus i Danmark, så længe det kan omfattes af den respekt, som Dronningen har skabt om opgaven. Og så længe vi opfatter den kongelige familie som de helt rigtige nationale symboler, vi gerne vil samles om til fest og i kritiske stunder. Sagt på moderne nudansk er Dronningen og kronprinsparret i dag solide danske powerbrands både i ind- og udland. Men der er i vore dage meget kort afstand til, at vinden kan vende, hvis nogen af de kongelige mister jordforbindelsen eller netop håndelaget, som er forståelsen af den danske tone og det mentale danske klima. Så eroderer begrebet »Folkets kærlighed« i Dronningens valgsprog hurtigt. Gennem Dronningens regentår siden 1972 har hun opbygget en alliance med danskerne, men hun er garanteret ikke så naiv at tro, at den ikke kræver omhyggelig pasning og pleje hver dag.