Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Efterår i værdidebattens tegn

Pia Kjærsgaard: »Mere end 7.000 asylansøgere kom til Danmark i 2013, og tendensen er stigende. Det gør det naturligvis relevant at tage indvandringen op til debat igen. Presset på Danmark er enormt.«

Foto: LISELOTTE SABROE

Regeringen har siden valget forsøgt at holde værdidebatten nede. Emner som udlændingepolitik, indvandring, integration og religiøs særbehandling forsøger regeringen at manøvrere udenom. Men af og til popper debatten op, hvad enten regeringen ønsker det eller ej, og mest interessant er det, når debatten er igangsat af kræfter inden for regeringen.

Tag nu for eksempel den afgående radikale gruppeformand, Christian Friis Bachs, udmelding om, at Det Radikale Venstre vil frede 24-års reglen og tilknytningskravet i en kommende regeringsperiode. Meldingen var uden tvivl aftalt med Socialdemokraterne, som aldeles ingen interesse har i et valg, der kommer til at dreje sig om udlændinge.

Læs også: Lad os stemme om retsforbeholdet

Men lynhurtigt rettede indenrigsminister Margrethe Vestager kursen. Det Radikale Venstre vil fortsat arbejde på at afskaffe 24-års reglen og dermed blåstemple tvangsægteskaber. Presset fra baglandet blev for stort. Nu kender vi Det Radikale Venstre igen.

Men der er ingen tvivl om, at værdidebatten kommer igen. Det har undersøgelser vist. Og der er masser at debattere. Mere end 7.000 asylansøgere kom til Danmark i 2013, og tendensen er stigende. Det gør det naturligvis relevant at tage indvandringen op til debat igen. Presset på Danmark er enormt.

Økonomisk siger det sig selv, at den stigende indvandring udgør en stor byrde – ikke mindst i de berørte kommuner, som skal finde boliger og oplever stigende udgifter til integration. Men indvandringen er også en trussel mod landets sammenhængskraft.

Dårlig integration, parallelsamfund og religiøs særbehandling er bare nogle af konsekvenserne af indvandringen.

I Københavns Nordvestkvarter er der netop opført en moské, som er finansieret af det middelalderlige og udemokratiske land Qatar. Herfra kommer blandt andet terrororganisationen Hamas til at producere TV, og i dagene omkring indvielsen af moskeen fremkom der højst forvirrende udsagn om homoseksuelle fra toneangivende muslimer i kredsen om moskeen.

Læs også: Thomas Larsen: Klodset valgforberedelse hos S og R

Samtidig har Konservative og Socialdemokraterne fået berøringsangst over for et forbud mod det fængsel af stof, som går under betegnelsen burka. Nu synes man åbenbart ikke længere, at der er et problem.

Endelig drager danske muslimer af sted til borgerkrigen i Syrien, uden at nogen synes at tage sig af det. De hjemvendte mødes end ikke af sanktioner, selv om fanatiserede veteraner udgør en sikkerhedsrisiko for landet, når de bringer krigserfaringerne med sig hjem i bagagen.

Der er kort sagt behov for en debat om værdier. Der er brug for, at navnlig regeringen melder klart ud, hvad det i grunden er for et Danmark, den ønsker. Skal vi tilbage til 1990ernes kaos på udlændingeområdet? Skal vi have flere uintegrerede indvandrere og uigennemtrængelige parallelsamfund? Det er den kurs, regeringen har sat.