Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Efter fire år med meningsløse forløb: Her er seks forslag til forbedringer

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksemplerne på meningsløse forløb og krav til borgere med nedsat arbejdsevne er mange og illustrerer tydeligt behov for lovændringer for førtidspension og fleksjob.

Samlet har 57 organisationer nu sluttet op om seks krav til ændringer forud for, at førtidspensions- og fleksjobreformen skal evalueres. Landets seks største kommuner har klart meldt ud, at loven skal ændres. Advokatsamfundet har hejst flaget mange gange over sommeren. Fordi borgernes retssikkerhed er truet.

Det er nu fire år siden, at reformerne blev indført med flotte intentioner om, »at ingen skal efterlades på perronen.« Personer med nedsat arbejdsevne skulle hjælpes til at få nyt fodfæste på arbejdsmarkedet fremfor at blive parkeret på førtidspension.

Vi har fulgt konsekvenserne tæt. Sagsmængden er støt vokset med medlemmer i håbløse situationer. Vi har hjulpet med at klage og anke. Råbt op og advaret. Svarene har lydt: Reformerne skal lige virke. Stadigt flere kommuner udvikler gode ressourceforløb. Der er ikke økonomi til revalidering, kun aktivering.

Vi har set talrige eksempler på groteske forløb, der netop efterlader mennesker på perronen med ingen eller gentagne, udsigtsløse indsatser, blot på en lavere ydelse, nemlig kontanthjælpssats. Og mennesker, der alt for sent får førtidspension.

Som 43-årige Lonnie, der fik PTSD efter en syg beboer på arbejdet knock outede hende. Nogle år på nedsat tid, mange sygedage og en blodprop senere, søgte hun i 2011 førtidspension. Men nej, hun skulle i ressourceforløb, der til sidst bestod i at drikke kaffe tre gange ugentlig i en time på en bondegård. Kræfterne rakte kun til én gang. Først i fjor fik Lonnie førtidspension.

Eller 54-årige Henny, der efter fire diskusprolapser og et lændeskred af flere læger er vurderet til helt at have mistet arbejdsevnen. End ikke operation vil hjælpe. Hun kan stå op ti minutter, før hun må ligge ned på grund af smerter. Alligevel forlangte Fredericia Kommune i sommer, at Henny skulle i praktikforløb.

Alle borgere, der beder om hjælp, mistænkes for at være snyltere, der skal afsløres. Hvorfor gennemsyrer mistro systemet? Hvorfor er virkeligheden ikke er trængt ind på Christiansborg? Selv om pressen ofte bringer historier om mennesker i klemme, møder vi stadig holdningen, at reformerne virker efter hensigten, fordi færre er kommet på førtidspension. Men reformerne har ikke virket, og slet ikke efter hensigten om at hjælpe mennesker.

Vi 57 organisationer ser, hvordan situationen systematisk forværres. Lægefaglige vurderinger tilsidesættes, speciallægers vurderinger underkendes. Syge borgere mister sygedagpenge og sættes på jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse på kontanthjælpssats. Mange ender i indholdsløse ressourceforløb og sendes i den ene afklarende praktik efter den anden. Værst af alt er den økonomiske deroute, det enkelte menneske lynhurtigt havner i.

Vi behandler ganske enkelt alt for mange alvorligt syge, arbejdsskadede og handicappede uanstændigt. Det skal der rettes op på.

13. september har man i medier kunnet se, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) efter kritikken har fremrykket en evaluering af reformen. Vi 57 organisationer har stillet seks konkrete forslag til lovændringer:

1. Er arbejdsevnen syv timer ugentlig eller mindre, skal borgeren have ret til at vælge mellem førtidspension, ressourceforløb og fleksjob. Timetallet kan diskuteres og kunne også være fem. Men borgere med varigt nedsat arbejdsevne uden forbedringsmuligheder har ofte ikke gavn af at arbejde i måske 40 minutter om dagen. En del får forværret helbredet.

2. Ressourceforløb må højst vare fem år. Er borgerens arbejdsevne endnu uafklaret, skal man have ret til at vælge mellem revalidering, fleksjob, ressourceforløb eller førtidspension.

3. Borgeren skal have ret til at søge om og klage over et ressourceforløb. I alt for mange situationer tilbydes der slet ikke ressourceforløb eller der iværksættes forløb uden reelt indhold. Gå tur med din hund. Gå i varmtvandsbassin, har nogen fået besked på. Man skal derfor kunne søge og kunne klage over indholdet, som ved andre overførselsindkomster.

4. Adgangen til fastholdelsesfleksjob skal lettes. Gør det muligt at oprette et fleksjob på tidligere arbejdsplads, hvor chancen for at kunne udnytte restarbejdsevnen er størst.

5. Ressourceforløbsydelsen skal være på sygedagpenge frem for kontanthjælpsniveau. Ingen bliver raske af økonomisk trængsel. Derfor skal arbejdsmarkedspension eller anden kompensation for mistet erhvervsevne heller ikke modregnes i ydelsen.

6. Løn og ansættelsesvilkår fastsættes efter aftale med de overenskomstbærende organisationer.

Godt, at ministeren fremrykker evalueringen af reformerne. Men det skal gå tjept. Tusinder af mennesker er i klemme i et dysfunktionelt system. Det kræver handling nu. Ikke efter en langvarig evaluering.