Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Dumstædig prins Henrik fornærmer dronning Margrethe: Det er en nedsmeltning af den kongelige familie

Foto: Torben Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske monarki er en vigtig institution på næsten alle parametre. Vigtig, fordi den symboliserer eller ligefrem inkarnerer danskhed, dansk historie og danskerne som folk. Vi er ganske klar over, at kongehuset indtager en særstilling i det danske samfund, og det er dermed også forbundet med en særlig forpligtelse at være en del af den kongelige familie.

At være kongelig betyder mange rettigheder og privilegier, men det betyder også en livslang forpligtelse til at tjene Danmark som et rige og som en nation. Kongehuset i Danmark har en lang tradition, og forbundet med dette er der også præcedens for, hvorledes forskellige dele af den kongelige familie tituleres, hvilke specifikke roller de skal spille, deres rangfølge etc. Dette er alt sammen noget, som traditionen foreskriver, og som selv den kongelige familie skal respektere.

Det er vist ingen hemmelighed, at prins Henrik har haft endda overordentligt svært ved at acceptere den rolle, som nu engang er blevet ham tildelt. Ved flere interviews og offentlige lejligheder har prins Henrik givet udtryk for sin utilfredshed.

Prinsen har f.eks. ønsket at blive tituleret kong Henrik, og han har set dette som et led i en ligestillingskamp mellem mænd og kvinder. Fraværet af en decideret kongetitel har medført en tidlig pensionering og afstedkommer nu også, at han ikke ønsker at blive begravet i Roskilde Domkirke, som mange af vores monarker og deres ægtefæller ellers er blevet det.

Det betragter jeg som en direkte fornærmelse af hans hustru og hans børns moder.

Jeg tror efterhånden, det er blevet klargjort for de fleste danskere, at der er noget rav ruskende galt i den kongelige familie. Prins Henriks totalt fraværende forståelse for danske monarkiske traditioner er efterhånden så udtalt, at han efterhånden må siges at være en belastning for den kongelige familie.

I disse dage oplever vi en langsom men sikker nedsmeltning af den kongelige familie. Prins Henrik har haft 50 år til at vænne sig til, hvorledes det er at være gift med en dansk dronning. At han ikke har lært sin plads endnu må tilskrives dumstædighed og manglende vilje til at acceptere hans skæbne som prins.

Et godt eksempel på en, der har haft tilsvarende status, er dronning Elizabeths mand, prins Philip - en mand, der er 96 år og nu har besluttet sig for at lade sig pensionere. Men det er en prins, hvorfra man på intet tidspunkt har kunnet se eller fornemme en manglende accept af den rolle, han nu engang er blevet tildelt.

Man kunne ønske sig, at vores egen prins ville tage ved lære af den værdighed og prestige, der har været forbundet med prins Philips ageren som ægtefælle til monarken. Fra prins Philip har der ikke lydt offentlige beklagelser over hans stilling etc. Tværtimod har prins Philip været en trofast støtte for sin hustru, dronning Elizabeth. Man kunne have håbet, at vor egen prins Henrik ville have skævet mere til England, når han skulle finde en rollemodel for en prins!

LÆS MERE