Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Dumme unge i hashtåger

»Luk munden på de rester af en forgangen hippiekultur, som stadig taler for fri hash.«

Henrik Day Poulsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge blev vi endnu en gang konfronteret med, at hash er et meget skadeligt stof. Tilmed særdeles udbredt. 17.000 unge mellem 15 og 25 år misbruger hash, og der er en overvægt af mænd. Og mændene har det i forvejen svært i vores uddannelsessystem og klarer sig som gruppe langt dårligere end kvinderne. En tidligere hashmisbruger på 22 år stillede sig frem i TV-Avisen og indrømmede, at han pga. et hashmisbrug havde forlist flere uddannelser og nu, hvor han var hashfri, meget bedre kunne koncentrere sig. Han efterlyste meget fornuftigt årsagen til, at så mange unge er indhyllet i hashtåger og stort set konstant er påvirket.

Læs også: Hver fjerde 15-årige dreng har røget hash

Den unge mand har ret. Man bliver dum af at ryge hash. Meget dum endda. Giver man intellektuelt krævende opgaver til en gruppe af regelmæssige hashrygere og sammenligner deres præstationer med folk, der ikke ryger hash, vil hashrygere klare sig signifikant dårligere. De kan ikke fokusere, koncentrere sig og mister deres sans for innovation og nysgerrighed. Ofte udvikler de et såkaldt amotivationssyndrom, hvor de mister lysten til alt, bliver sløve og dermed sakker bagud i skolen og på arbejdsmarkedet. Ønsker man dumme unge, skal man bare legalisere hash, som overborgmester Frank Jensen (S) med flere ønsker.

Hvorfor 17.000 unge misbruger hash, ved vi meget lidt om. Jeg ser dagligt flere af dem, når jobcentre i frustration over forliste skoleforløb og ansættelser henviser dem til psykiater for at udelukke, at de er svært psykisk syge. Det er kun et lille mindretal. Flertallet er normaltbegavede unge, hvis hjerner »blot« er forgiftet. Siden 1968 har Danmark haft et meget liberalt forhold til hash. Christiania er hovedeksemplet på, at man forsøger at bilde omverdenen ind, at hash er uskadeligt. Siger man en christianit imod, hænges man ud som en højreorienteret, reaktionær idiot. Flere politikere på venstrefløjen beskytter christianitterne og hylder den hippiekultur, som nu fordummer tusinder af danske unge.

Det kom tilsyneladende helt bag på social- minister Manu Sareen (R), at 17.000 unge misbruger hash, men så kan man spørge, om socialministeren ikke skal bevæge sig ud fra sit forkromede ministerkontor og se, hvad der foregår i den virkelige verden? Vi skal sætte ind med sociale foranstaltninger over for unge og deres familier. Men vi skal også gøre op med en kultur, hvor hashrygning i det stille accepteres og ikke problematiseres. Lav en kampagne, hvor det er ulækkert og fordummende at ryge hash. Hash er »nederen«! Vi kan simpelthen ikke være bekendt over for 17.000 unge at se igennem fingre med, at de bliver tabere i både uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet på grund af hash.

Læs også: Christiania er en hån mod de lovlydige

Luk munden på de rester af en forgangen hippiekultur, som stadig taler for fri hash og ignorerer, at hash gør unge dumme. Giv penge både til en øget social indsats, men også til politiet, så det kan fortsætte indsatsen mod hashhandel. For de kyniske bagmænd har nemlig ingen skrupler over, at de er ved at ødelægge en hel generation af unge. De griner hele vejen til banken. Med hensyn til behandling af et hashmisbrug er den vigtigste faktor for at stoppe motivationen hos misbrugeren selv. Ingen pille eller terapi hjælper, hvis man ikke selv indser, at man har et problem.