Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Druk i København fredag aften

At vise sig frem sanseløst beruset er åbenbart en dansk specialitet. De hjemløse, tiggerne og alkoholikerne er én ting. De findes også i Paris, Rom, Barcelona, Bruxelles og Lissabon. Men der opfører børn af velfungerende forældre sig ikke som vilde.

Henrik Day Poulsen. Fold sammen
Læs mere

I fredags skulle jeg og min ægtefælle spise på en restaurant i Gothersgade i Indre By. Vejret var godt, så vi gik ud og hjem fra Christianshavn. Da jeg passerede d’Angleterre klokken 18.30, lå der en sanseløst beruset mand på en bænk med en klat opkast under sig. Ti meter længere henne mødte jeg to sigøjnerkvinder, der stirrede ind i en restaurant og forsøgte at sælge noget, der lignede bowlerhatte. De nåede også lige at tigge lidt ved siden af en affaldsspand, der var fyldt til randen. Fyldte affaldsspande med skrald ved siden af var i øvrigt et syn, der mødte mig flere gange både ud og hjem.

 

Fire mænd – to flasker vodka

Klokken 21.30 var middagen slut, og vi gik ad Gothersgade hjem. I Borgergade mødte jeg tre hjemløse, formentlig fra Østeuropa, der havde slået lejr og sov i soveposer. Ved siden af sad tre meget berusede mænd og drak. De var pjaltet påklædt. Det kunne man derimod ikke sige om den gruppe af unge mennesker, der stod uden for Boltens Gård. De var også sanseløst beruset og råbte så højt, at man næsten ikke kunne tale sammen. På grund af det gode vejr sad flere ved udendørs borde, og fire unge mænd i pænt tøj havde hele to vodkaflasker på bordet, hvoraf en tredjedel allerede var drukket i begge flasker.

En meget farlig leg

Larmen tiltog på Kongens Nytorv, hvor endnu en gruppe af unge, fulde mennesker havde forsamlet sig. Tre af dem legede en meget farlig leg, hvor de løb hurtigt imod cyklisterne på en midlertidig cykelsti etableret pga. metrobyggeriet. Cyklisterne måtte desperat svinge fra side til side for at undgå at ramme de unge mænd, der som et hækkevæddeløb startede forfra hver gang en cyklist kom imod dem. De tre mænds kammerater stod med øl i hånden og heppede højlydt.

Da vi kom over Knippelsbro var det ikke fulde menneskers råb, der larmede, men talrige politisirener, idet der som sædvanlig var problemer i nærheden af Christiania.

Jeg har været i mange andre europæiske storbyer, hvor man også fester, men ikke som i København. At vise sig frem sanseløst beruset er åbenbart en dansk specialitet. De hjemløse, tiggerne og alkoholikerne er én ting. De findes også i Paris, Rom, Barcelona, Bruxelles og Lissabon. Men der opfører børn af velfungerende forældre sig ikke som vilde.

Dårlig forældre-opdragelse

Der må være tale om et fundamentalt omsorgssvigt fra de forældre, der ikke har opdraget deres børn bedre. Unge mennesker skal naturligvis have lov til at drikke alkohol. Men de skal opdrages til at omgås alkohol med respekt. Unge mennesker skal også kunne vurdere risikoen for ulykker og agere ansvarligt. Ét er, at de tre mænd legede med deres eget og cyklisternes helbred, men alle deres venner gjorde intet. De heppede i stedet for at stoppe dem.

Med hensyn til hjemløse og tiggere er det Københavns Kommunes ansvar at fjerne dem. Jeg flyttede til København i 2000, og da var der ingen hjemløse fra Østeuropa i soveposer og ingen tiggere. De overfyldte affaldsspande er en lækker buffet for rotter, som, har jeg netop hørt, er et tiltagende problem i København.

København er kåret som verdens bedste by at bo i. Det kan undre efter en fredag aften med bræk, tiggeri, affald og ulidelig larm.