Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

DRs problem med partiskhed

»Så indarbejdet er den politiske holdning hos Bornedal og hans segment, at de ikke er klar over, at det er en politisk holdning, de lufter.«

Katrine Winkel Holm Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan DR tillade sig at være ligeglad med de seneste tilståelser om politisk slagside, der er kommet fra cheferne i DR Drama?

Tilståelser, som viser, at DR Drama de seneste årtier er blevet ledet af mennesker med massive fordomme mod nationalkonservatisme, Muhammed-tegninger og Dansk Folkeparti, chefer som i hvert fald delvis åbent erkender at have brugt DR Drama til at missionere for deres verdensopfattelse.

Spørger man DRs direktion og bestyrelsesformand, så ja. Jeg ved det, for jeg har netop spurgt.

Som medlem af DRs bestyrelse opfatter jeg det som min pligt at gøre mit til, at DR lever op til det krav om upartiskhed, der står mejslet i loven. Derfor opfordrede jeg på det seneste bestyrelsesmøde til, at der blev indledt en uvildig undersøgelse af beskyldningerne mod DR Drama, gerne tilsat en plan for, hvad man i DRs direktion vil gøre fremover for at undgå partiskhed.

Vel var jeg forberedt på modstand mod forslaget, men reaktionen på det kom alligevel bag på mig.

Ifølge bestyrelsesformand Michael Christiansen ville mit forslag betyde, at man blandede politik og kunst sammen (Jyllands-Posten 25. februar)

Med andre ord: Ønsker man at kaste kritisk lys over politisk slagside i de produktioner, som vi alle tvangsudskrives til at finansiere, blander man politik og kunst sammen. Det er jo det rene goddag mand, økseskaft.

Nok så alvorligt var det, at der i DR-direktionens svar til mig ikke var skyggen af erkendelse af, at der faktisk findes et problem i DR Drama. Det er bare en »gammel myte om bias«.

Mens flertallet af danskerne kan se det og et hav af kommentatorer og iagttagere kritiserer DR Dramas »trættende gammeldags, lyserøde manipulationsmetode«, for nu at citere Ekstra Bladets tidligere chefredaktør, Bent Falbert, insisterer DRs ledelse på, at alt er såre godt.

Lige bortset fra et par uheldige chef-udtalelser, som det nu gælder om at få fejet ind under gulvtæppet i en fart.

Det er både en kritisabel og farlig kurs. Så hovent kan Danmarks Radio ikke tillade sig at behandle så stor en del af danskerne. For påstanden om partiskhed er ikke bare en gammel myte.

Tænk f.eks. på tidligere generaldirektør Christian Nissen, som i 1997 erklærede, at hvis DR tog sit idégrundlag alvorligt, burde DR »forsøge at dæmme op over for den højrebølge i indvandrerspørgsmålet, der strømmer igennem landet«.

Tænk bare på Ole Bornedal, som åbent tilstod, at »1864« selvfølgelig »er politiserende, på den måde at den tager afstand fra nationalismen«.

For at skære tingene ud i pap tilføjede Bornedal, at når han går »mod nationalisme, såvel som fanatisme for den sags skyld, så opfatter jeg ikke så meget mig selv som politisk, som jeg opfatter mig selv som slet og ret fornuftig«.

At nære radicool opfattelser er ikke politisk, men bare fornuftigt. Så indarbejdet er den politiske holdning hos Bornedal og hans segment,at de ikke er klar over, at det er en politisk holdning, de lufter.

Det er denne partiskhed, DRs ledelse nægter at erkende endsige gøre noget ved.

Det er et problem.