Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Drop nytårstalerne – eller tag dem alvorligt

»'Der er noget galt i Danmark,' som John Mogensen sang, når medierne går i selvsving over form og facade fremfor indhold og holdninger.«

Nytårsdagene 2017 vil blive husket for i hvert fald tre skelsættende begivenheder: Dronningen kom i nytårstalen til at sige »de«, hvor hun skulle have sagt »dem«, statsministeren talte »live« om sin gamle dansklærer, Mona, og man kunne (måske) skimte innovationsministerens trusse gennem en underskøn kjole til nytårstaflet.

Jeg tilføjer »måske«, fordi min kære hustru siger, at det bare var en skygge på grund af amatøragtig lyssætning, hvad jeg da helt klart må spørge en sagkyndig pressefotograf om, hvorvidt det kan være rigtigt. Ved en forsinket nytårsfrokost forleden dag tilkendegav et flertal, at trussen var rød, medens et mindretal sagde grøn. En enkelt farveblind måtte melde pas. Jeg har lovet at spørge ministeren, hvis jeg ikke bliver overhalet af et paragraf 20-spørgsmål i Folketinget...

Men hvad sagde Dronningen og statsministeren hine nytårsdage om rigets tilstand? Ja, det druknede jo lidt i denne avis’ opfølgende historier om »dem« eller »de«, Lars Løkke Rasmussens erindringer og skuespilleren Kirsten Norholts kjole-kritik i Ekstra Bladet. Ligesom både DR1 og TV 2 klart lod forstå, hvad der virkelig er »public service«, da de brugte lige så mange kræfter på ministrenes ankomst til nytårstaflet som på indholdet i nytårstalerne.

Jeg synes, at det er en rigtig god tradition med nytårstalerne – og lever fint med både rod i manus, problematiske hæfteklammer og et par sproglige kiks. Det får ikke mig til at kræve monarkiets afskaffelse. Og jeg vil til enhver tid bedømme statsministeren på hans politiske budskaber. Ligeså innovationsministeren.

Men »der er noget galt i Danmark,« som John Mogensen sang, når medierne går i selvsving over form og facade fremfor indhold og holdninger. Har man totalt forladt væsentlighedskriteriet i jagten på de klik på hjemmesiderne, som er fremtidens indtægtskilde? Ekstra Bladet har helt sikkert – og desværre med succes – men er det fremtiden for seriøse morgenaviser?

Medier som Berlingske, Politiken, Jyllands-Posten, DR og TV 2 bærer et centnertungt ansvar for, at den politiske debat ikke forfladiges, og at politikerne bedømmes på deres holdninger og gerninger – og ikke på valget af trusser, i hvert fald så længe de er selvfinansieret.

Hvis oplevelserne dette nytår tegner fremtiden, synes jeg, at både Dronningen og statsministeren skal droppe nytårstalerne og overlade skærmen til en genudsendelse af »Matador«, ja, hvad ellers?

Men det vil være skidt for folkestyret, hvis familien Danmark mister den inspiration til en politisk diskussion, som nytårstalerne burde give anledning til. Og jeg tror faktisk, at langt hovedparten af seerne slet ikke opfangede Dronningens lidt ukorrekte dansk, at hovedparten af seerne godt kunne lide statsministerens lidt personlige refleksioner, og at hovedparten af seerne var lidt misundelige på innovationsministerens flotte kjole.

Men her til lands er vi mestre i at nedgøre – for en sikkerheds skyld.