Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Drop folkekirken og køb økologisk

Er jeg på mange måder ikke en bedre kristen, ja, troende, ved at stoppe ødelæggelserne af vores jord end ved at bruge penge på den danske folkekirke?

Jon Stephensen: »Står valget her med et medlemskab af folkekirken eller mere økologi, så synes valget mere og mere klart, jeg vælger økologien til og dropper folkekirken?« Fold sammen
Læs mere

Indrømmet. Mens æggene altid er økologiske, ja, så kniber det med resten. Der ryger undertiden en liter af den billige skummetmælk i indkøbskurven eller en pose æbler pacet frem med alt, hvad den kan trække af sprøjtemidler og andre unødvendige tilsætningsstoffer. Smagen er også derefter.

Ofte er det prisen, der er afgørende. Selvom økologi er blevet billigere og i højere grad et konkurrenceparameter for supermarkedskæderne, så er der stadig en stor prisforskel. En prisforskel, der er afgørende. Og her vælger vi stadig oftest med pengepungen.

En udregning udført af Familieadvokaterne viser, at en dansker med en indtjening på 350.000 kr. om året betaler 148.000 kr. gennem en livstid i kirkeskat. Og det tærer stadig hårdere på pengepungen at være medlem af den danske folkekirke.

Spørgsmålet er sikkert kontroversielt. Men er jeg på mange måder ikke en bedre kristen, ja, troende, ved at stoppe ødelæggelserne af vores jord end ved at bruge penge på den danske folkekirke? Eller som pave Frans sagde det i 2014: »Det er en stor synd mod Skaberen at ødelægge vores jordiske miljø,« pointerer han. »Det er vores alles ansvar at hjælpe til med at passe på Jorden. Samtidig skal vi have respekt for de evolutionære mekanismer, for at opnå den udvikling, som Gud havde planlagt.« Med andre ord påpeger pave Frans behovet for, at vi som mennesker står sammen og standser ødelæggelsen af vores planet.

Vindmøllelandet Danmark er af Verdensnaturfonden placeret på en pinlig 4.-plads i verden over de mest miljøbelastende folkefærd. Den uheldige position hænger tæt sammen med en anden førerposition, Danmark har: Vi ligger nummer 1, når det kommer til mængden af kød, der bliver spist per indbygger.

Det er blevet alt for billigt at proppe sig med kød og vi er verdensmestre i at gøre det, mens drivhusgasserne bogstaveligt talt fiser ud i atmosfæren. Kiloprisen på ovnklar ikke-økologisk svinekam i tilbudsaviserne er 40 kr., mens økologisk kød stadig koster, ja, en bondegård.

Prisen er stadig afgørende for vores hensynsløse vaner. Vi ved, det er farligt at ryge – de fleste er stoppet. Hvornår forstår vi på samme måde sammenhængen mellem den måde, vi opfører os på, når det gælder manglende bæredygtige løsninger og de signaler, Jorden udsender?

Økologisk landbrug bruger hverken kunstgødning eller sprøjtegifte og udleder derfor mindre nitrat, som forurener vores drikkevand og skaber iltsvind i vandmiljøet. Økologisk landbrug udleder derfor heller ingen giftrester til vores drikkevand. Ifølge Økologisk Landsforening skåner du 200 liter grundvand for rester af sprøjtegifte, hvis du køber bare 1 liter økologisk mælk.

Mon ikke det er på tide at ændre vaner? Mon ikke det er på tide at skære ned på kødet i det hele taget – og bruge flere penge på mindre mængder og mindre miljøbelastende valg. Står valget her med et medlemskab af folkekirken eller mere økologi, så synes valget mere og mere klart, jeg vælger økologien til og dropper folkekirken. Med Pavens velsignelse – og i protest mod den siddende regerings nedskæringer på det grønne område.